Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КИМ КИ ДУК И АНДРЕАС ДРЕЗЕН СИ ПОДЕЛИХА НАГРАДАТА В КОНКУРСА "ОСОБЕН ПОГЛЕД" НА 64-ИЯ ФЕСТИВАЛ В КАН


22.05.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Победители във втората по значение конкурсна програма на 64-ия кинофестивал в Кан станаха два филма: „Ариранг“ (Arirang) на южнокорейския режисьор Ким Ки Дук и „Назад път няма“ (Halt Auf Freier Strecke) на германския режисьор Андреас Дрезен.

Филмът на Ким Ки Дук е фантасмагорична изповед, в която известният корейски кинематографист се саморазголва до крайност, водейки откровени диалози със самия себе си някъде далече в провинцията, където води отшелнически живот вече от две-три години.
Никой от пишещите за фестивала не успя да прогнозира това решение на международното жури, председателствано от Емир Кустурица.
Специалната награда на журито бе дадена на руския режисьор Андрей Звягинцев за филма му „Елена“. Именно с прожекцията на този филм бе закрита програмата „Особен поглед“.
С наградата за най-добра режисура бе отличен иранецът Мохамад Расулоф (Mohammad Rasoulof) за филма му „Сбогом“ (Be Omid e Didar), който бе включен в последния момент в конкурса. Расулоф и неговият по-известен колега Джафар Панахи бяха арестувани в Иран и осъдени за антиправительствена пропаганда.
Във вторник иранските власти изненадващо са разрешили на Расулоф да пътува за Кан, но филмът му вече бе показан там. Наградата му за режисура получи тази вечер неговата съпруга.
Малко по-рано Филмът „Хавър” на финландския режисьор Аки Каурисмаки спечели първия си приз от кинофестивала в Кан, след като бе удостоен с Голямата награда на Международната федерация на кинокритиците, предаде ИТАР-ТАСС. Според агенцията това е престижно отличие, защото то се журира от независими критици. Темата на филма е за нелегалните имигранти от Африка в Европейския съюз. АФП посочва, че фаворити за спечелването на голямата награда на 64-ия кинофестивал в Кан „Златна палма” освен Аки Каурисмаки с „Хавър” са още американецът Терънс Малик с „Дървото на живота”, френският режисьор Мишел Азанависиюс с филма „Артистът” и братята Дарден от Белгия с „Освободи ме!”, пише БТА.
Кой ще бъде филмът, отличен със „Златна палма“, ще стане ясно утре (тоест по-късно днес), когато в Кан се закрива 64-ото издание на прочутия фестивал.
Източник: официалният сайт на 64-ия кинофестивал в Кан

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)