Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ХЕЛЪН МИРЪН ИГРАЕ БЕЗ ГРИМ В НОВИЯ ФИЛМ НА ИЩВАН САБО


14.01.2012  Текст:  Kastel

Хелън Мирън

   

73-годишният класик на европейското кино Ищван Сабо довършва 35-ия филм в блестящата си кариера, озаглавен "Вратата" (The Door). Това е поредният англоезичен филм на знаменития унгарски режисьор, който е написал сценария въз основа на романа на своята сънародничка Магда Сабо, удостоен с няколко литературни награди и преведен на 36 езика.

Новата творба на прочутия създател на „Мефисто“ ще бъде дълбока психологическа драма за възрастта, вярността и предателството, основана върху необикновените отношения между две напълно различни жени, една от които е писателката Магда, а другата – значително по-възрастната от нея икономка Емерънс. Никой не знае нищо за тази тайнствена жена, преди случилото се нещастие с нейната господарка да хвърли светлина върху странностите в нейното поведение.
Главните роли се изпълняват от две блестящи актриси — англичанката Хелън Мирън („Кралицата“, „Последната спирка“, „Лудостта на крал Джордж“ и др.) и германката Мартина Гедек („Животът на другите“, „Bella Martha“, „Der Baader Meinhof Komplex“ и др.). Техните изпълнения са очаквани с огромно нетърпение и според някои критици е много вероятно да се превърнат в събитията през 2012 година.
В интервю по повод новата си роля Хелън Мирън споделя: „Върху тези два женски персонажа е фокусиран целият сюжет, което е прекрасно, защото обикновено женските роли се разгръщат около мъжките. Затова е толкова интересно да се играе в женски дуети“.
Любопитно е, че 66-годишната британска звезда е държала да се снима абсолютно без всякакъв грим, за да може нейната героиня — възрастната икономка — да изглежда възможно най-естествено на екрана. Подобни случаи на снимачните площадки в наше време са крайно редки и според самата актриса, този смел експеримент и подарил допълнителна свобода, защото не й се е налагало да се тревожи за това как изглежда на екрана: „В кадъра съм такава, каквато съм. Освен това, възможността да пристигам за снимки буквално минути преди тяхното начало, без да губя време за традиционното продължително гримиране, е нещо много приятно“.
Филмът с бюджет 6 млн. евро е копродукция на две компании – унгарска (FilmArt Kft) и германска (Intuit Pictures). Снимките са правени основно в Будапеща, а впоследствие и в села в околностите на Ваймар, Лайпциг и Кьолн.
Най-вероятно е „Вратата“ на Ищван Сабо да участва в основната конкурсна програма на предстоящия 65-ти кинофестивал в Кан, където унгарският режисьор е участвал с пет предишни свои филма. През 1981 г. неговият шедьовър „Мефисто“ бе отличен в Кан с наградата за най-добър сценарий и с отличието на международната критика (FIPRESCI Prize), а през 1985 г. за „Полковник Редъл“ получи награда на журито (Jury Prize).
За последно Ищван Сабо е бил сред претендентите за „Златна палма“ в Кан през 1988 г., когато неговият филм „Ханусен“ е участвал в основния конкурс.
Източник: arthouse.ruКоментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)