Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ХАРВИ КАЙТЕЛ


14.05.2011  Текст:  Kastel

Последното изкушение на Христос

   

На 13 май навърши 72 години един от любимите ми американски актьори – Харви Кайтел (Harvey Johannes Keitel), прославил името си с незабравимите си роли в шедьоври на киното, като „Шофьор на такси”, „Глутница кучета”, „Пианото”, „Криминале”, "Дуелистите”, „Лошият лейтенант” и др.
Той е роден в Бруклин, Ню Йорк, в семейство на полски евреи, които държали малък павилион за освежаващи напитки в Брайтън Бийч. На16 години постъпва в морската пехота. Службата в армията го отвежда в Ливан. След завръщането си в Америка работи каквото му попадне, включително и като съдебен репортер.
Продължава образованието си в Нюйоркския университет и в прочутото Актьорско студио (Actors studio) под наставничеството на Лий Страсбърг и Стела Адлър.
Дебютира на сцената в пиесата на Едуард Олби „Американска мечта”, след което цели 8 години играе в малки театри извън Бродуей в различни авангардни, некомерсиални постановки.

Става известен благодарение на участието си в ранните филми на Мартин Скорсезе.
Първият от тях е "Кой чука на вратата ми?" (Who's That Knocking at My Door, 1967).
Но истинският пробив не само за него като актьор, но и за самия Скорсезе като режисьор е филмът „Жестоки улици” (Mean Streets, 1973), в който играе и Робърт Де Ниро.

В края на 70-те години във филмовата кариера на Харви Кайтел настъпва спад, въпреки че продължава да се снима доста често.

Името му отново приковава вниманието на критиката и зрителите след излизането на „Последното изкушение на Христос” (1988, реж. Мартин Скорсезе), в който изпълнява ролята на Юда.
От началото на 90-те години Кайтел се превръща в безспорна, макар и нетипична холивудска звезда, защото продължава да бъде търсен от американските независими режисьори.

В негов личен триумф се превръща участието му в Берлинския кинофестивал през 1995 г., по време на който е награден със „Сребърна мечка” за чудесното превъплъщение в самобитния бруклински философ Оги от филма на Уейн Уонг „Дим”. Персонажът на Харви Кайтел е чудесен символ на характерното нюйоркско светоусещане - сдържано, насмешливо, остроумно и търпеливо.

Харви Кайтел продължава и днес да е сред любимците на най-интелектуалните режисьори и киномани. Скоро ще излязат няколко независими филма с негово участие, като „So I Say“, „Cut Throats Nine“ „Against Itself“ и „The Congress“ -американският дебют на нашумелия израелски режисьор Ари Фолман („Валс с Башир“). В него Кайтел играе заедно с Робин Райт и Пол Джамати.

Той наистина е съвсем различен от повечето кинозвезди - даже външно: със своя нисък ръст и неособено красиво лице. Обаче грубата му, почти брутална външност може в миг да промени злобно-агресивното си изражение и да придобие най-проникновения и нежен поглед, който можете да си представите.
Вижте кратък клип, излъчен в тв-предаването „Другото кино“ по VTV, във връзка с неговата 70-годишнина.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)