Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КАНЕТО ШИНДО


30.05.2012  Текст:  Kastel

ПОРТРЕТИ

   

На 100-годишна възраст си отиде от този свят легендарният японски сценарист, режисьор, продуцент и художник Кането Шиндо. Той е починал в дома си в Токио на 29 май.
Ценителите на киното у нас навярно свързват неговото име с ранния му шедьовър „Голият остров“, заснет преди малко повече от половин век. Но през над 60-годишната си кариера той е написал сценарии за 159 филма, а самият той е режисьор на 45. И освен с „Голият остров“ (Hadaka no shima, 1960) ще остане в историята на киното като създател на още десетки други забележителни творби, сред които се открояват „Децата на Хирошима“ (Gembaku no ko, 1952) „Жената-демон“ (Onibaba, 1964), „Черни котки в бамбуковите гори“ (Yabu no naka no kuroneko, 1968), „Да живееш днес, да умреш утре“ (Hadaka no Jukyu-sai, 1970), „Жажда за живот“ (Ikitai, 1999) и др.
Последният му филм „Пощенска картичка“ (Ichimai no hagaki), който излезе през 2010 година, му донесе 25-ото голямо отличие – Специалната награда на журито на международния кинофестивал в Токио.

Дългогодишната си кариера в киното Кането Шиндо започва като художник още през 30-те години на миналия век. Дебютира като режисьор през 1951 г. и още с третия си филм „Децата на Хирошима“ (1952) участва в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан. Самият той е роден в Хирошима на 22 април 1912 г.

Първият му голям международен успех е безмълвната драма „Голият остров“ (1960), отличена с голямата награда на международния кинофестивал в Москва е представена впоследствие и на български екран.

Кането Шиндо е режисьор и на няколко документални филма, най-известният сред които e „Кендзи Мидзогучи: Животът на кинорежисьора“ (Aru eiga-kantoku no shogai, 1975). Той е посветен на живота и творчеството на знаменития японски майстор на киното Кендзи Мидзогучи, когото Шиндо винаги е смятал за свой учител.

Сред многобройните филми, заснети по негови сценарии, се откроява „Историята на Хачико“ (Hachiko monogatari, 1987), посветен на истинската история на едно куче от породата "Акита", станала известна на всеки японец.
През 2009 година Ласе Хелстрьом засне американски римейк („Hachiko: A Dog's Story“) с участието на Ричард Гиър.Коментари (0)


      

Подобни публикации