Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КАКВО ЗАЩИТАВА НАШАТА ДЪРЖАВА?


14.06.2012  Текст:  Красимир Кастелов

НФЦ

   

Националният филмов център (НФЦ) оповести кои от кандидатствалите проекти за реализация на игрален филм печелят конкурса за държавно финансово подпомагане. Това стана, след като всички членове (9 на брой) на Националната художествена комисия (НХК) за игрално кино потвърдиха първоначалното си гласуване от 28 май т.г., предизвикало скандал в киногилдията. До това безпрецедентно и напълно безсмислено преразглеждане на заключенията на комисията (след като тя запази същия си състав!) се стигна, след като Ирина Канушева, и. д. изпълнителен директор на Националния филмов център, издаде заповед (№ 50/31.05.2012 г.), с която не приема протокола на комисията, поради „дисбаланс на класираните проекти, предоставящ фактическа възможност за финансиране само на един тип кино”.

Странно е какво я е накарало сега - след буквално същото класиране на кандидатствалите проекти – да приеме новия (стар!) протокол на Националната художествена комисия от 11 юни? Единственото обяснение за двуседмичното отлагане на нейното окончателно решение е желанието за изпускане на парата на недоволството в киногилдията. Именно с това може да се обясни и отхвърлянето на двата най-високо класирани проекта от НХК след този на Георги Дюлгеров – а именно „Прашката на Давид“ (сц. и реж. Светослав Овчаров) и „Семейни реликви“ (сц. и реж. Иван Черкелов).

  • И така, съгласно нова заповед на Ирина Канушева (и. д. изпълнителен директор на Националния филмов център), издадена на 12 юни т.г., се стигна до определянето за държавно финансово подпомагане само на един проект за игрален филм. И това е „БУФЕРНА ЗОНА“ (сц. и реж. Георги Дюлгеров).
  • Пари от държавата ще получат също и следните проекти за дебютен игрален филм:„МАКАРЕНА“ - сц. Григор Лефтеров, реж. Тодор Мацанов, прод. Бленд ООД – Михаил Константинов; „БЕЗКРАЙНАТА ГРАДИНА“ - сц. Яна Борисова, сц. и реж. Галин Стоев, прод. Агитпроп ООД – Мартичка Божилова и „ОМБРЕ“ - сц. Емил Тонев, реж. Захари Паунов, прод. Вижън Адвайзърс ООД – Атанас Маринов. Това фактически са първите три от петте предложени за финансиране от комисията проекти за дебютен игрален филм, получили над 40,60 т. Отхвърлените са: „Ню Йоркски циганин“ – сц. и реж. Ивайло Марков и „Да бъдеш Гунди“ - сц. Ралица Манчева, Мария Владимирова – Каргиотаки.
  • От кандидатствалите проекти за развитие на сценарий за игрален филм ще бъдат подпомогнати финансово следните: „КАЛОЯН“ – сц. Андрей Слабаков, прод. А.С. Филм ЕООД – Андрей Слабаков; „ПОГРЕБЕНИЕ“ – сц. Людмил Тодоров, прод. Стоун фейс ООД – Людмил Тодоров; „ГОДИНАТА НА КУКЕРА“ – сц. Надежда Косева, прод. Арт фест ЕООД – Стефан Китанов; „ОРФЕЙ СЕ ЗАВРЪЩА“ – сц. Илиян Метев и Бетина Ип, прод. Камера ООД – Димитър Гочев; „СЛЕД СЕЗОНА“ – сц. Марин Дамянов, прод. Меджикшоп ЕООД – Георги Николов; „СЪПРОТИВАТА“ – сц. Атанас Христосков, прод. Синемак ООД – Иван Георгиев; ПАНЧО И АЛИС“ – сц. Мина Милева и Марк Алън Кеърнс, прод. Активист 38 ООД – Весела Казакова, Мина Милева. 

Равносметката не е никак утешителна. Защото само един от кандидатствалите общо 26 проекта за игрален филм на последната сесия на Националната художествена комисия за игрално кино ще получи държавна субсидия. И това при положение, че цели 14 проекта получиха много близки една до друга оценки и бяха препоръчани от комисията на изпълнителния директор на НФЦ.
Одобряването само на три проекта за дебютен филм от кандидатствалите общо 18 също е крайно недостатъчно, за да може да продължи новата положителна тенденция в българското кино.
Разразилият се скандал не само, че не помогна с нищо, но и доведе до допълнително ограничаване броя на одобрените проекти за държавно финансово подпомагане, според мен.
Както вече писах в предишния си коментар - въпросът сега не е как по-справедливо да се разпределят тези 2-3 млн. лева, отпуснати от държавата, а как да се направи така, че да не се отблъснат от киното напиращите нови таланти? За съжаление, точно това ще предизвика решението на НФЦ от 12 юни.
А истината е, че в момента държавата не изпълнява поетите си законови задължения да подпомага финансово реализацията на 7 игрални филма годишно. Обяснението, че сме в криза не може да е оправдание.
Зашото именно сега, според членовете на художествената комисия, има много качествени проекти и идеи за български филми, които се нуждаят от подкрепа. Непростимо е да бъде изпуснат шанса за бум в българското кино с аргумента, че няма пари!
Крайно време е управляващите в тази държава да се замислят над казаното от знаменития унгарски кинорежисьор Ищван Сабо в неговата реч по повод удостояването му с почетната титла Doctor Honoris Causa на НАТФИЗ през май т.г.
Тогава той завърши своята блестяща реч с думите: „Наскоро четох, че по време на Втората световна война английският министър на отбраната се обърнал към министър-председателя Чърчил с молба да бъде увеличен военният бюджет с цел укрепване на защитата. „Откъде да взема парите?” – попитал Чърчил. „От културата и от социалните разходи” – предложил министърът на отбраната. „Ами тогава вие какво искате да защитавате?!” – попитал Чърчил. 
 

 Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)