Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КАКВО ЩЕ ВИДИМ НА 19-я МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ "ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ"?


21.08.2011  Текст:  Красимир Кастелов

19 кинофестивал Любовта е лудост

   

Остават само 5 дни до откриването на международния кинофестивал „Любовта е лудост“, който ще се проведе за 19-ти път във Варна от 26 август до 1 септември.
И тази година програмата предизвиква интерес с наличието на филми, които са ориентирани към по-широката публика, без да са  комерсиални.

Ще бъдат представени общо 57 заглавия от близо 20 страни, тъй като немалко от тях са копродукции, съобщиха на пресконференция художественият директор на фестивала проф. Александър Грозев и директорът на художествения отдел във Варненския фестивален и конгресен център Румяна Попова.

"Филмите, включени във фестивалните програми носят хуманистично послание и се докосват до емоциите на зрителя, защото съвременното кино е кино, което настойчиво търси контакт с широката публика", смята проф. Грозев.
Традиционно в конкурсната програма са включени 12 филма, които ще се съревновават за Голямата награда „Златна Афродита“. Международното жури е с председател известният български режисьор Иван Павлов и членове – актрисите Весела Казакова и иранката Хенгаме Газиани, която преди две години спечели наградата за най-добра женска роля с филма „Толкова просто“. Тази година зрителите ще могат да видят играта ѝ в „Пауни без пера“.
Най-награждаваният ирански филм за 2009-а „За Ели” (общо 11 международни отличия, сред които и „Сребърна мечка“ от Берлинале за най-добър режисьор в лицето на Ашгар Фархади!) също е включен в програмата. Присъствието на иранското кино е традиционно много силно на „Любовта е лудост“ и през последните няколко години неизменно печели награди.

Корави старчета“ е българският претендент за наградата. Той бе завършен от оператора Ивайло Пенчев след внезапната смърт на известния наш режисьор Пламен Масларов. Филмът вече имаше една прожекция в столичния Дом на киното, но официалната му премиера на практика ще бъде по време на 19-ия фестивал „Любовта е лудост“ във Варна, след което ще тръгне по екраните и ще бъде показан по БНТ.
Сред актьорския му състав личат имена от старата гвардия, което е оправдано с оглед сюжета, който се завърта около следната история: седем мераклии на преклонна възраст остават сами в селото си край морето и решават да си наемат леко момиче, за да им спретне купон с елегантен стриптийз - нещо като „Сузана и старците“ в нашенска версия. Но започват неочакваните обрати.

За съжаление, около снимането на този филм не всичко е толкова забавно. Дни след старта на снимките умира режисьорът Пламен Масларов, който все пак успява да изиграе коронната си роля - тази на попа, който венчава една от проститутките за най-младия в компанията. След края на снимачния период пък си отиват актьорите Никола Чиприянов и Красимир Кацаров. По-рано почина и Ивайло Джамбазов, драматургичен консултант на филма.

В „Корави старчета“ участват Васил Банов, Иван Джамбазов, Стефан Бобадов, Иван Самоковлиев, Владимир Бонев, Никола Чиприянов, Никола Пашов, Елена Райнова, Надя Конакчиева и др. В кожата на мутрите влизат асистент-операторите Иван Михов и Борислав Пенчев, а третият в татуираната им групичка е пиротехникът Валентин Йорданов.

Българското участие на този фестивал се допълва от филми като „Отлъчването“ (The Shunning), който е сниман в САЩ от българския оператор Христо Бакалов под режисурата на Майкъл Ландън-джуниър, българо-английската продукция
Седем дни в рая” (реж. Таня Богомилова), а също
И нямаше по-добър брат” – българо-азърбайджанска продукция на режисьора Мурад Ибрахимбеков, който е племенник на знаменият автор на сценарии за такива филми, като "Бялото слънце на пустинята", "Сибирският бръснар" и др.

Ето и някои от по-интересните заглавия, участващи в основната конкурсна програма:

Две пари за слънцето, четири - за дъжда” - реж. Дипти Навал (Индия) с Маниша Койрала, Раджит Капур, Санаж Навал и др.
Филмът се различава от конвейерното кино на Боливуд. Отличен е с наградата за най-добър игрален филм на фестивала на индийското кино в Хюстън през 2010. Разказва за застаряваща проститутка, за която става все по-трудно да изкарва пари и да се грижи за прикования си за инвалидна количка син. Дебу пък пише текстове на песни без особен успех и след като приятелят му го изхвърля, остава на улицата. Една нощ двамата се срещат и той успява да я убеди да го прибере като детегледач. Но скоро Юхи започва да се чувства пренебрегната, защото връзката между сина й и чуждия човек става все по-силна...
 

 
Такъв, какъвто си” – реж. Кароли Мак (Унгария)

 

с Дьорд Черхалми в главната роля

 
 

 
Ирония на любовта“ – реж. Александър Черняев (Русия, Казахстан) с Алексей Чадов, Асел Сагатова, Ирина Розанова, Фархад Абдраимов, Марина Черняева, Гоша Куценко и др.

 


Монтевидео“ – реж. Драган Белогърлич (Сърбия) с Милош Бикович, Нина Янкович, Небойша Илич, Сергей Трифунович и др.

 

 
Малкото бебе Исус от Фландрия“ – реж. Гъст ван Ден Берге (Белгия), с Петер Йенсенс, Пол Мертенс, Йеле Палмаертс.

 

 

Като другите“ – реж. Венсен Гарек (Франция) с Ламбер Уилсън, Пилар Лопез де Аила, Паскал Елбе и др.
 

 

 

Варненските зрители предстои да видят още германско-шведско-австрийската продукция „Никога не съм бил тъй щастлив”, турският „Черно и бяло”, италианският „Край морето”,  руският „Уиски с мляко“  и др.

В рамките на паралелните фестивални програми ще бъдат отбелязани годишнини на няколко забележителни родни творци на киното, като Васил Гендов (120 години), Захари Жандов (100 години), Георги Георгиев-Гец (85 години), Станислав Стратиев (70) и Иван Иванов (60).

Със специална панорама от няколко незабравими филма ("Операция "ы" и други приключения на Шурик", "Кавказка пленница", "Старци-разбойници" и др.), озаглавена „Един смешен и тъжен клоун”, ще бъде отбелязана 90-годишнината на Юрий Никулин.

Знаменитият унгарски режисьор Миклош Янчо, който на 27 септември навършва 90 години ще бъде почетен с прожекция на най-новия му филм "Няма справедливост" (Oda az igazság) с участието на легендарния полски актьор Даниел Олбрихски и Дьорд Черхалми.

Отделно ще има панорама на непознатата за нас кинематография на Казахстан („Сказание за розовия заек“, „Ликвидатор“, „Секер“, „Кой сте вие, г-н КА?“ и „Втурване“), а също и на съвременното италианско кино („Чужденката“, „Велма“, „Към морето“, „Жълти в миналото“).
В рамките на фестивала традиционно ще бъде организирана кръгла маса, като тази година темата на дискусията ще бъде „Пътят на българското кино от производството до екрана”.

Фестивалната програма ще бъде открита официално на 26 август с прожекция на „Толкова много любов“ на легендарния френски режисьор Клод Льолуш, известен като един от най-големите майстори на любовни филми.
Темата за любовта заема централно място в сюжета и на най-новата му творба. Героинята Илва си спомня за своята бурна младост и мъжете, които някога е обичала. Те са били напълно различни, но всеки е повлиял по някакъв начин върху живота ù. В крайна сметка може би не Господ е създал жената, а всеки мъж, когото тя е обичала, я пресъздава отново и отново...

Официалното закриване на фестивала е на 1 септември от 19 часа с испанския филм „Принцеси“ на режисьора Фернандо Леон де Араноа и участието на Кандела Пеня, която помним от шедьовъра на Педро Алмодовар "Всичко за майка ми".

Източник:
БГНЕС, сайтът на фестивала "Любовта е лудост" и др.
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)