Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ 64-ия КИНОФЕСТИВАЛ В КАН


06.04.2011  Текст:  Kastel

ЛАРС ФОН ТРИЕР

   

На 11 май в Кан стартира 64-ото издание на най-престижния международен кинофестивал на света. Любителите на киното вече тръпнат в очакване да научат кои от големите майстори ще участват тази година в съревнованието за мечтаната от всеки кинематографист „Златна палма“.
Още преди месец американският кинопортал Ioncinema.com публикува списък от филми, които се очаква да бъдат включени в двете основни конкурсни програми на фестивала.
В него фигурираха новите творби на световноизвестни режисьори, като Дейвид Кроненбърг - „Опасен метод“ (A Dangerous Method), Терънс Малик - „Дървото на живота“ (The Tree of Life), Педро Алмодовар - „Кожата, в която живея“ (La piel que habito), Уонг Карвай - „Великите майстори“ (The Grandmasters), Франсис Копола – „Между сега и изгрева“ (Twixt Now and Sunrise), Ларс фон Триер - „Меланхолия“ (Melancholia) и др.
Но според най-нова информация, разпространена буквално преди дни, се оказва, че само „Меланхолия“ на Ларс фон Триер от изброените по-горе заглавия ще бъде сред претендентите за награди в Кан тази година. Останалите филми по една или друга причина, няма да участват на предстоящия фестивал.
Две са версиите за забавянето на новия филм на Кроненбърг „Опасен метод“. Според едната – просто графикът на снимките не е спазен, а според другата – работата е приключила, но филмът ще бъде преработен, защото не е одобрен от продуцентите. „Опасен метод“, за който Кроненбърг говори още от 2007 година, е екранизация по пиесата „The Talking Cure“ на носителя на „Оскар“ Кристофър Хемптън, която е посветена на взаиомоотношенията между основоположниците на психоанализата Зигмунд Фройд и Карл Густав Юнг с пациентката Сабина Шпилрейн. Бюджетът на филма е $15 млн. и в главните роли участват Виго Мортенсен (Зигмунд Фройд), Майкъл Фасбендер (Карл Юнг) и Кира Найтли (Сабина Шпилрейн).
Никой не се съмняваше, че новият филм на Терънс Малик „Дървото на живота“, който трябваше да участва още миналата година в Кан, този път ще бъде гвоздеят в програмата. Но се оказа, че дългоочакваната му премиера ще се състои на 4 май в Лондон, след което ще бъде разпространен във Великобритания. Това поставя под въпрос включването му в конкурсната програма на Кан. Неяснотата около снимания в продължение на цели 6 години филм най-вероятно ще се запази до последния момент, което може да се окаже и нелош рекламен ход в крайна сметка.
Бюджетът на „Дървото на живота“ е $150 млн. Главните роли изпълняват Шон Пен и Брад Пит, който е ии един от продуцентите. Това е едва четвъртият филм на 67-годишния Терънс Малик за последните 30 години.
Уонг Карвай все още не може да завърши своя нов филм „The Grandmasters“, който е посветен на майсторите на кунг-фу. От етапа на постпродукцията работата е върната отново на снимачната площадка, защото режисьорът решил, че са му крайно необходими още няколко епизода.
Френсис Форд Копола все още не е готов с монтажа на новия си трилър „Между сега и изгрева“ (Twixt Now and Sunrise), в който Вал Килмър се превъплъщава в автор на романи на ужасите, който среща самия дявол.
Новият филм на Педро Алмодовар е завършен, но пък неговият режисьор отказва да участва в Кан. Той обяснява, че не му се иска да притъпява зрителския интерес към „Кожата, в която живея“, разкривайки сюжета три месеца преди да излезе по световните екрани. Бюджетът му е $13 млн. и главната роля играе Антонио Бандерас - любимият актьор на Алмодовар.
Продължава работата над новия си филм „Любов“ и Михаел Ханеке, който бе победител в Кан по-миналата година с „Бялата лента“.

Цялата тази информация едва ли вдъхва много оптимизъм в навечерието на фестивала, от който всички очакваме да се превърне в средище на водещите съвременни кинематографисти на планетата.
Все пак в Кан ще представят новите си филми някои добре известни и любими (лично на мен!) творци, като Аки Каурисмаки („Le Havre“), Нури Билге Джейлан („Once Upon a Time in Anatolia“), Бруно Дюмон („L'empire“), Улрих Зайдел („Paradies“), Александр Сокуров („Фауст“), Нани Морети („Habemus Papam“), Хирокадзу Корееда („I Wish“) и др.
Председателят на главното фестивално жури тази година ще бъде Робърт Де Ниро, а Емир Кустурица ще оглавява журито, което ще оценява филмите от програмата "Особен поглед".
От актьорите, оставили ярка диря в световното кино, тази година ще бъде специално почетен Жан-Пол Белмондо. 78-годишният актьор ще присъства на премиерата по време на фестивала на новия документален филм "Belmondo, Itinéraire…", посветен на неговата бляскава кариера в киното.

Окончателната програма на 64-ия кинофестивал в Кан ще бъде обявена на пресконференция, която ще се проведе на 14 април. Тогава ще отпаднат повечето въпросителни и ще можем много по-точно да преценим - какво да очакваме от Кан тази година.
Източник: LesInrocksКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)