Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/Julie & Julia

   

Julie & Julia
Джули и Джулия

Александра филмс / Columbia Pictures

САЩ, 2009, 123 мин.

реж.: Нора Ефрон

В ролите: Мерил Стрийп, Ейми Адамс, Стенли Тучи, Крис Месина, Линда Емънд

Жанр: романтична комедия

Официален сайт:
http://www.sonypictures.com/homevideo/julieandjulia/

Премиера на: 30.07.2009

Анотация

Киното и яденето – тези две думи рядко събуждат устойчиви асоциации, освен може би когато ни напомнят за нетърпимата миризма на пуканки в тъмните зали на мултиплексите. Но този филм разкрива не само цялата прелест на готварското изкуство, но и пробужда асоциации за вкусно ухаещи гозби, чиито аромати нямат нищо общо с усещането за прегоряло олио, което оставят повечето от филмите, показвани в моловете.

Кулинарна драма по действителен случай – за писателката Джули Пауъл, която решава да сготви ястия по всички рецепти на именитата Джулия Чайлд, при това в рамките само на година.
Мерил Стрийп е в ролята на Джулия Чайлд – истински водач на гордата американска домакиня из непознатата и екзотична френска кухня. Приключението започва в далечната 1949-а, когато съпругът на Джулия получава назначение в страната на сирената и пухкавия хляб и двамата заминават отвъд океана. Любовта им към изисканото похапване бързо прераства в истинска кулинарна мисия.
През 2002-а, вдъхновена от делото на мадам Чайлд, неуспялата писателка Джули Пауъл създава блог, посветен на опитите да сготви всички 524 рецепти от първата книга на Джулия само за 365 дни.

И тъй като става дума за филм по действителен случай, в сценария са преплетени моменти от автобиографията на истинската Чайлд и перипетиите, за които разказва Пауъл в дебютната си мемоарна творба "Джули и Джулия: Една година опасно готвене". Апетитно сиропиран с умерена доза фин хумор и старомоден сантимент, филмът "Джули и Джулия" има приятно последействие.

Награди и номинации
"Златен глобус" за най-добра актриса в мюзикъл или комедия на Мерил Стрийп;
Номинация за "Оскар" за най-добра актриса в главна роля на Мерил Стрийп.

 


      

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)