Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ИЗРАЕЛСКИ ФИЛМ Е ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ ВЪВ ФЕСТИВАЛА "ТРАЙБЕКА"


28.04.2014  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

В Ню Йорк завърши 13-ото издание на международния фестивал на независимото кино „Трайбека“ (Tribeca), основан през 2002 година от Робърт Де Ниро и продуцентите Джейн Розентал и Крейг Хеткоф. Той се проведе от 16 до 27 април.
Израелският филм „МОТИВАЦИЯ НУЛА“ (Zero Motivation) спечели международния конкурс за игрално кино (World Narrative Competition), в който се съревноваваха 12 заглавия (първи или втори игрален филм на режисьори от САЩ, Франция, Мексико, Италия, Швеция и Израел).
Филмът-победител е трагикомедия, посветена на подразделение от млади жени-военнослужещи и трудностите, които им се налага да преодоляват в във военна база, намираща се в отдалечена пустинна местност.
Режисьорския дебют в пълнометражното кино на 35-годишната Талия Лави (Talya Lavie) е оценен високо за начина, по който е съумяла да покаже как жените търсят (и намират!) своето место в един свят, доминиран от мъжете и шовинизма.
Наградата в международния конкурс за документално кино (World Documentary Competition) спечели младият американски режисьор Маршал Къри (Marshall Curry) за филма си „POINT AND SHOUT“, разказващ за Матю Вандайк от Балтимор, щата Мериленд, който през 2007 година заминава за Северна Африка, за да участва в гражданската война в Либия, довела до свалянето на режима на Муамар Кадафи. По време на кървавия конфликт той попада в плен, но след освобождението си продължава участието си в бойните действия.
Във филма са използвани кадри, снимани от самия Вандайк, присъствал лично на фестивалната премиера.
Тази година в рамките на „Трайбека“ бяха представени 89 пълнометражни филма, 55 от които имаха своите световни премиери именно по време на фестивала. Те са подбрани от общо 6 000 заглавия от целия свят. Във фокуса на този международен кинофорум са малобюджетни филми, заснети от независимими кинематографисти.
Новият филм на Тонислав Христов „Любов и инженерство“, който е копродукция на Финландия, Германия и България, имаше световна премиера на фестивала. Той бе представен в рамките на информационната програма „Гледни точки“ (Viewpoints). Вижте повече тук.
Предишният филм на Тонислав Христов „Истории за храната и душата“ участва в 26-ото издание на един от най-големите форуми на документалното кино в света – IDFA’2013 - в Амстердам. Преди това (през 2011 година) Тонислав Христов получи голямата награда в документалния конкурс на 15-ия „София филм фест“.
Пълният списък с всички наградени филми на 13-ия кинофестивал "Трайбека" може да видите тук
Източник: официалният сайт на фестивалаКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)