Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН УСПЕХ НА БЪЛГАРСКОТО КЪСОМЕТРАЖНО КИНО


10.02.2014  Текст:  Kastel

награда за български филм

   

Новият късометражен филм „ЧЕСТ“ на режисьора Павел Веснаков продължава победния си ход по международните фестивали.
След като бе отличен със специална грамота (Special Jury Mention) от журито на късометражния конкурс на 19-ия международен кинофестивал в Сараево миналото лято, той победи в международния конкурс на 36-ото издание на най-реномирания фестивал за късометражно кино в света – този във френския град Клермон-Феран (Festival International du Court Métrage à Clermont-Ferrand).
Филмът на младия български режисьор Павел Веснаков с продуцент Ваня Райнова бе удостоен с Голямата нагарада (Grand Prix) и номинация за Европейските филмови награди.  За пръв път български режисьор триумфира в международния конкурс на този престижен форум на късометражното кино, който се проведе в Клермон Феран от 31 януари до 8 февруари.
Чест“ изследва огромната пропаст между поколенията в България и неспособността на хората да общуват помежду си. Разказът е фокусиран върху Манол, пенсиониран генерал с консервативна ценностна система и борбата му да се адаптира към променящият се свят, в който живее. В главната роля е актьора Михаил Мутафов. Партнират му Ани Бакалова, Светлана Янчева и младият актьор Александър Алексиев (който изигра главната роля и в „Парафиненият Принц“ - предишния филм на Павел Веснаков.
Новият филм на талантливия български режисьор е копродукция между България и Германия, с продуценти Ваня Райнова (съсценарист) и Себастиан Вайланди, която е осъществена с подкрепата на Националния Филмов Център, Хамбургския филмов фонд, ZDF Arte, Културен център „Двореца“ - Балчик и Moviemento ltd. Изпълнителен продуцент е Моника Балчева. Оператор - Орлин Руевски.
Официалната премиера за България на филма „Чест“ ще бъде по време на предстоящия през март 18-и международен София Филм Фест.
Източник: официалният сайт на фестивала в Клермон-Феран
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)