Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"ИЗГУБЕНИЯТ" ФИЛМ ЗА ЛЕНАРД КОЕН БЕ ПРЕОТКРИТ ОТ ПУБЛИКАТА НА 15-ия СФФ


10.03.2011  Текст:  Kastel

15 София Филм Фест

   

Изключително преживяване ни предложи снощи програмата на 15-ия София Филм Фест. Документалният филм „ЛЕНАРД КОЕН: BIRD ON A WIRE“ на британския режисьор Тони Палмър, който доскоро е смятан за безвъзвратно изчезнал.
Самият Палмър разказа преди прожекцията цялата история около заснемането на този уникален филм през 1972 г., последвалото му отнемане от продуцентите и предоставилата се по чудо възможност да въстанови филма си в първоначалния му вид преди няколко месеца.
В крайна сметка Палмър успя да изненада зрителите, препълнили зала „Люмиер“ със своя „изгубен филм” за легендарния канадски бард Ленард Коен „BIRD ON A WIRE”, който за мен е сред най-доброто, видяно до момента на 15-ия София Филм Фест.

„Аз съм в течение на одисеята около изчезналия филм - споделя директорът на СФФ Стефан Китанов. - През 1993 бях в Лондон на панорама на рок филми в Нешънъл Филм Тиътър и имах късмета да гледам уникалния филм на Тони Палмър за моя любим музикант. Веднага след това имах желанието филмът да влезе във втория Рок Филм Фест и след това в Мюзик Филм Фест в края на 90-те. Копието не можеше да се намери. През всичките тези години съм имал желание да покажем този филм.”

През 1972 г. Ленард Коен потегля на европейско турне, което стартира в Дъблин и завършва в Йерусалим. В групата му са Дженифър Уорънс, Рон Корнелиъс и Боб Джонстън. С бюджет само от 35 хиляди британски лири Тони Палмър го следва от град на град с екипа си от четирима души. Само месец след приключване на турнето Палмър е готов с монтажа на първата версия на документалния филм. По желание на продуцента той предава целия заснет материал, без да подозира, че девет месеца по-късно ще се появи версия, която по думите на Палмър съдържа 50% от неговия материал, но той не би разрешил да поставят името му като режисьор, заради изцяло променената структура, лош монтаж и съвсем различен смисъл. Години по-късно Тони Палмър получава възможност да направи своята режисьорска версия, както е прието сега да се казва, от заснетия през 1972 г. материал.

„Bird on a Wire” съдържа 17 от най-великите песни на Коен, изпълнени по времето, когато известният поет, певец и музикант е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията, съпътстващи всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духът на времето. Но не само това. „Bird on a Wire” е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър и София е един от първите фестивали в света, който го представя в оригинал.

Тони Палмър е сред водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Създал е над 100 – от ранните творби за „Бийтълс”, „Крийм”, Джими Хендрикс и Франк Запа до известните портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Джо Осбърн, Марго Фонтейн и Менухин. Неговият филм, посветен на Вагнер (дълъг 7 часа и 45 минути), с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв, е определен от „Лос Анджелис Таймс” за „един от най-красивите филми на всички времена”. Сред повече от 40-те международни отличия за работата му са 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. Тони Палмър е представял на българската публика „Англия, моя Англия” (1995), „Странната история на Делфина Потоцка или Мистерията на Шопен” (1999), както и „200 мотела” на специална прожекция на миналогодишното издание на София Филм Фест.

Тони Палмър: „Връщайки се 38 години назад във времето, продължавам да изпитвам възхита и преклонение пред Ленард Коен - като поет, изпълнител и човек. Оригиналният филм беше направен с любов и се надявам онова, което съм успял да уловя, да заблести отново в кадрите на възстановения филм.”

Източник: официалният сайт на 15-ия София Филм Фест
 Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации