Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ИВО: НАЙ-ДОБРИТЕ ФИЛМИ НА 2010


21.02.2011  Текст:  Framespotting ИВО

СТАТИИ

   

По долу поместваме една много силна класация на най-доброто през 2010 година, но явно видяно благодарение на Интернет, а не на нашето киноразпространение. За съжаление. Благодарности на Framespotting.net.

Никога не е късно за класации. Субективно или не, ето ги и моите топ 10 за филмовата 2010. Оценките, които публикувахме от няколко месеца насам, не само, че не отразяват личната ми позиция и индивидуалност, но и са съвкупност от възгледи относно структурата на качествения филм. Следват 10 заглавия, които съчетават в себе си достатъчно добро качество и най-важното – важни характеристики, които бележат моята гледа точка за добър филм. Заглавия, които станаха лични и перфектни според моето виждане. Какво по-субективно от това… И все пак ще се радвам ако поне някой ми има доверие. :)
10. Dogtooth /Kynodontas/

Най-голямата провокация на 2010. Един доста различен филм, обосноваващ идеите си в стряскаща логика и правдоподобност. Болен, но и много трезвен филм, социално натоварен с истини и грандиозна ирония. Някак нахален, предизвикващ. Е, аз обичам да ме провокират.

9. Toy Story 3

Тази анимация беше едно от най-вълнуващите преживявания за мен в киносалона за изминалата година. Пример за съвършенство, дълбочина и не на последно място – сериозна заявка за кино, макар и пречупена през призмата на шарения одухотворен свят на куп пластмасови играчки…

8. The Kids Are All Right

Нямаше как. Джулиан Мур + Анет Бенинг. Добавяме и две сериозни актьорски изпълнения, малко Марк Ръфало за цвят и получаваме една от най-добрите драматични комедии за годината. Много топъл и искрен филм. Трогателен, чист и много много умен.

7. Winter’s Bone

Този филм съчетава перфектна структура на сценарий, ритъм и едно от най-добрите актьорски изпълнения за 2010 в лицето на Jennifer Lawrence. Независимо кино, базиращо се на характерната си атмосфера и сюжетност. Емоционално натоварен и съвършено завършен, без лигави сантименталности. Място за евтини сълзи в една добра драма не трябва да има, защото би се превърнала в посредствена глупост. Е, този филм е точно обратното. Пример за това как се прави качествен кино.

6. Honey /Bal/

Тази лента е почти толкова трогателна, колкото най-любимите ми филми. Най-чистото, семпло, магическо отражение на детството заедно с куп притеснителни проблеми, мрачни емоции и дълбоки психологически прониквания. Въздействащ, красив филм, от който тече кристално съвършенство.

5. I Saw the Devil /Akmareul Boatda/

Тежък трилър с прилични дози кръв, брутална натуралистичност и притеснителна идея за правилно и неправилно. Ритмичен, натоварващ, с изключителни актьорски изпълнения. Правилно разпределеното напрежение, човешката драма и чисто болният психотрилър елемент гарантират сериозна заявка за качество, просто защото всичко тук е в идеални пропорции.

4. Blue Valentine

Отдавна не се бях влюбвал толкова много в американски филм. Райън Гослинг и Мишел Уилямс са изключителни. Брутално откровен филм. Истински. Смазващо точен.

3. The Social Network

Най-добрият американски филм за 2010. Дейвид Финчър се доказа за пореден път. Забавен, приковаващо хипнотизиращ и много сериозен филм с доза фундаменти, до които зрителят сам трябва да стигне, защото режисьорската ирония е проработила на 100%. Майсторски и стилен, един от най-добрите американски филми за последните години изобщо…

2. Kosmos

Този турски филм влиза под кожата толкова лесно, остава там временно, престоява и занимава съзнанието ти с хипнотизиращи послания. Не толкова ясни, но на кому са нужни, когато всичко друго е красота, емоционалност и сериозна заявка за артистична уникалност. Зрителят сам трябва да го разтълкува, гледайки го повече от един път. Такова нещо рядко се гледа. Е, аз съм щастлив, че съществуват такива филми.

1. Confessions /Kokuhaku/

Владо ви го каза първи, е аз съм следващият. Японски филм отново, да. Мисля, че е неизбежно, когато си изправен пред такъв шедьовър. Аудиовизуално съвършенство, брутално добър сценарий, приковаващи сцени, притеснителна социална критика. И всъщност знаеш, че това е един от ФИЛМИТЕ, след като минат едва първите 30 минути. Разтърсващо добър, с богата техническа перфектност, хипнотизиращ. Многопластови настроения, изследвани в дълбочина с психологическа точност. Бих искал повечето филми да изглеждат така, но уви – става дума за уникалност. Това е филмът на 2010.
Източник: Иво, Framespotting

 Коментари (2)