Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ИРАНСКИТЕ ФИЛМИ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА "ЦВЕТЯТА НА КОРАНА"


17.01.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Третото издание на фестивала „Цветята на Корана” се открива на 20 януари в Дома на киното с иранския филм „Светлина в мъглата”, отличен с Голямата награда „Златна Афродита” на фестивала „Любовта е лудост”. Това е иранско кино в най-чистия му вид – семпла история, пестелив диалог и живописни пейзажи, пред които оставаш без думи. Филм-картина, чийто кадри може да съзерцаваш дълго и да се потопиш изцяло в един отдавна забравен свят, където течащата вода е от близкия поток, топлината е от искрящите в печката въглени, а светлината идва от опушени маслени лампи.

Режисьорът Панахбаркода Резаи споделя, че двамата с оператора Али Мохамад Касеми се готвят две години преди да пристъпят към снимки, разглеждат заедно картини на ирански художници, по които след това конструират кадрите в „Светлина в мъглата”.
Най-награждавания ирански филм за 2009-та „Историята на Ели” също е включен в програмата на „Цветята на Корана”.
Историята за красивата Ели, която внезапно изчезва, след като отива на почивка с приятели, спечели „Сребърна мечка” от „Берлинале”, наградата за най-добър филм от фестивала „Трайбека“ в Ню Йорк, наградата на публиката и наградата за най-добър режисьор от фестивала „Фаджр” и още десетки отличия.
Изпълнителката на главната роля Голшифте Фарахани е най-успешната иранска актриса, която все по-често се снима и в международни продукции като „Мрежа от лъжи” на Ридли Скот и “There Be Dragons” на Ролан Жофе.

В програмата на фестивала зрителите ще могат да видят три филма с нейно участие – „Историята на Ели”, „Полумесец” и „Ширин”.
Заснет сред спиращи дъха пейзажи и озвучен с идващия сякаш от отвъдното глас на Азам Али, филмът на Бахман Гобади „Полумесец” представя историята на възрастния музикант Маму - кюрд, който живее в Иран. Седем месеца старецът подготвя своята последна изява в Кюрдистан, където не се е завръщал от дълги години. За събитието събира всичките си 10 сина, които да го придружат по време на вълнуващото пътешествие. По пътя спират в забравено иранско селце, откъдето трябва да вземат Хешу, която преди години е омаяла Маму със своя глас. И тогава започват проблемите, защото жените в Иран нямат право да пеят на публични изяви, а още повече в компанията на цели 11 мъже.
Филмът спечели голямата награда „Златна раковина” на фестивала в Сан Себастиан, както и наградата на ФИПРЕССИ от същия форум, наградата за сценарий от фестивала „Трайбека“ и наградата на публиката на фестивала в Истанбул.

Легендата на иранското кино Аббас Киаростами ще бъде представен с два филма. Най-прочутият - „Вкусът на черешата” ще има българска премиера цели 14 години, след като спечели „Златна палма” на фестивала в Кан. В програмата е включен и поредният експеримент на Киаростами – „Ширин”. Зрителят наблюдава как най-известните ирански актриси и френската звезда Жюлиет Бинош гледат постановка на класическата персийска история „Хюсрев и Ширин”. Никой не вижда какво се случва на сцената, единствено реакциите на жените в залата подсказват за невъзможната любов между персийския цар Хюсрев и арменската принцеса Ширин.

Един голям ръждясал кораб в Персийския залив, който корозира с времето, няколко десетки бездомни семейства, за които корабът е подслон и деспотичен капитан, който се опитва да владее положението, осигурявайки работа, петрол, храна и дори съпрузи за бедните заселници на кораба. „Ламариненият остров” спечели голямата награда „Златен паун” от фестивала в Гоа, както и специалната награда на журито на фестивала в Хихон.
Празникът на огъня” отразява традиционното посрещане на празника Ноуруз, последната сряда преди пролетното слънцестоене, когато в Иран празнуват персийската Нова година, хората палят огньове по улиците и ги прескачат. В този ден младата прислужница Рухи е изправена пред истински семеен пожар – битов скандал между новия й работодател и неговата съпруга. Филмът е отличен с наградата „Златен Хюго” от фестивала в Чикаго, както и с три награди от фестивала „Фаджр” – за режисура, главна женска роля (Хедие Техрани) и монтаж.
В тазгодишната програма на „Цветята на корана“ ще бъде представен и изключителният дебют на Али Вазириан „Близо до небето”. Това е историята на Реза - младеж, страдащ от аутизъм, който изкарва прехраната си като превозва местните хора с мотора си. Един ден в селото пристига новата учителка и за първи път в живота си младежът изпитва тръпката на любовта.
Фестивалът „Цветята на Корана” продължава до 17 февруари в „Дома на киното”, „Евро синема”, „Червената къща” и Dada Cultural Bar. За най-запалените почитатели на близкоизточното кино организаторите са предвидили специални абонаменти с преференциални цени на билетите.

Фестивалът се провежда със съдействието на Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Посолството на Палестина, Посолството на Кралство Йордания и Посолството на Кралство Мароко.
Медийни партньори на събитието са БНТ 1, Една седмица в София, списание „За хората”, сайтовете cinefish.bg, sofialive.com, stand.bg, news.bg, lifestyle.bg, drugotokino.bg, arabiz.bg и prozekcia.com.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)