Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ИРАНЕЦЪТ АСГАР ФАРХАДИ СПЕЧЕЛИ „ЗЛАТНА МЕЧКА“ В БЕРЛИН


19.02.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Тази вечер в столицата на Германия бяха връчени наградите на 61-ия международен Берлински кинофестивал. „Златна мечка“ за най-добър филм спечели иранската драмаНадер и Симин: раздяла“ (Nader And Simin, A Separation).
В предишната публикация на това място цитирахме прогнозата на Андрей Плахов, която се оказа абсолютно точна. Неговата оценка за творбата на Ашгар Фархади бе изключително висока и затова едва ли е изненада, че именно този ирански филм триумфира на Берлинале.
Впрочем това е поредният успех на киното на Иран, което през последните двайсет години е спечелило всички възможни фестивални отличия. А самият Фархади бе удостоен само преди две години също в Берлин със „Сребърна мечка“ за режисура за предишния си филм „Историята на Ели“, който гледахме преди дни в програмата на фестивала „Цветята на Корана“ в Дома на киното.

Победата за новия филм на Асгар Фархади е още по-голяма, защото целият му актьорски ансамбъл бе отличен за блестящото си изпълнение.

"Сребърна мечка" за най-добра мъжка роля получиха Пейман Моади, Шабаб Хосеини и Бабак Карими, а "Сребърна мечка" за най-добра женска роля - актрисите Лейла Хатами, Сарина Фархади и Баят Сарех.

В своето слово при получаването на наградата си иранският режисьор спомена и името на своя колег Джафар Панахи, който е в затвора в родината си и затова не можа да се включи в работата на международното фестивално жури. Фархади каза, че се надява скоро неговите проблеми да бъдат разрешени.

Другият фестивален фаворит – „Торинският кон“ на унгареца Бела Тар пък бе отличен със Специалната награда на журито – „Сребърна мечка“. Той получи още и приза на Международната федерация на филмовата преса (ФИПРЕССИ).

Наградата за най-добър режисьор бе връчена на германеца Улрих Кьолер (Ulrich Köhler) за филма му „Сънна болест“ (Sleeping Sickness).
Всички награди може да видите тук.
Източник: официалният сайт на 61-ото Берлинале.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации