Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ИНГМАР БЕРГМАН - ПОДМЕНЕН ПРИ РАЖДАНЕТО?


10.06.2011  

НОВИНИ

   

Авторитетният шведски вестник „Dagens Nyhter“ разпространил наскоро сензационно съобщение за това, че знаменития кинорежисьор Ингмар Бергман (починал през 2007 година), най-вероятно е бил подменен малко след раждането му, според Sight & Sound.
В материала, публикуван във вестника, се твърди, че ДНК-анализът, направен в Шведския институт за съдебна медицина доказвал, че Бергман и неговата майка Карин Бергман не са биологични роднини.

Анализът е бил поръчан от племенницата на режисьора Вероника Ралстон, която предоставила като образци на ДНК — марки, върху които вероятно са останали следи от слюнка. Благодарение на сензационното откритие, направено по нейна инициатива, Ралстон успяла да привлече вниманието на медиите и към своята книга „Плод на любовта и подхвърлено дете“. В нея тя твърди, че истинската майка на Бергман не е Карин, а съвсем друга жена, която се е казвала Хедвиг Сьоберг.
Известно е колко много е бил привързан към майка си Карин знаменитият кинематографист. Той я е смятал едва ли не за ангел небесен и търсел упорито нейната близост с почти инцестуална обсебеност. Докато, както е известно и от автобиографичния му филм „Фани и Александър“, силно е ненавиждал своя баща - лутеранския пастор Ерик Бергман.
През 1984 година Ингмар Бергман дори снима трогателен документален филм за майка си, озаглавен „Лицето на Карин“.
Хора, които са познавали режисьора приживе, не мислят, че Бергман е изпитвал и най-малките подозрения във връзка с обстоятелствата, около своето раждане. Той навярно би бил безкрайно шокиран дори само от предположението, че може и да не е бил биологично дете на обичната си майка.
Фондацията „Бергман“ публикува заявление във връзка с цялата тази сензационна история: „Ако това е достоверна информация (необходими са още доказателства), ще се променят биологичните факти. Но това едва ли ще промени с нещо нашето отношение към творчеството на Бергман, което впрочем нерядко се е занимавало с въпросите на идентичността и сложните взаимовръзки между истината и лъжата.
Самият Бергман винаги се е отнасял скептично към идеята за биологичното семейство като основа на обществото“.

Вече се появиха съмнения в достоверността на генетичната експертиза. Смята се, че пощенските марки едва ли са най-надеждният образец, който може да се използва за доказване на толкова важно нещо, каквото е биологичното родство.
Наличната документация в родилното отделение също не потвърждава твърденията, че бебето на Карин Бергман се е появило на белия свят мъртво, след което е подменено с това на Хедвиг Сьоберг. Записаното в документите сочи, че детето на Сьоберг е усиновено от семейство, което скоро емигрирало в Америка.
Но въпросът, свъзран с това - какви все пак са били отношенията между Хедвиг Сьоберг и Ерик Бергман (бащата на бъдещия режисьор) и защо църквата, в която той е бил пастор, дълги години изплаща издръжка на тази жена? – си остава открит.
Източник: Sight & Sound
 Коментари (0)