Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ИГЛИКА ТРИФОНОВА СПЕЧЕЛИ ПРЕСТИЖНА НАГРАДА В КАН СЪС СВОЙ СЦЕНАРИЙ ЗА ФИЛМ


19.05.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Известният наш режисьор и сценарист Иглика Трифонова спечели престижно отличие, което се дава за най-добър сценарий за филм от Централна и Източна Европа.
Церемонията по награждаването се проведе в рамките на 64-ия кинофестивал в Кан. Освен наградата „Кшищов Кешловски“ (Krzysztof Kieslowski ScripTeast Award) Иглика Трифонова получи и чек за 10 000 евро.
Копродукцията на България (продуцент Росица Вълканова), Швеция и Холандия, предстои да се реализира идното лято, като е твърде възможно в нея да участват и някои от известните европейски кинозвезди.
Сценарият, озаглавен „Лъжесвидетел“, е основан върху истинска история, разиграваща се по време на международния трибунал в Хага. Във формулировката на журито, съставено от председателите на петте най-големи кинофонда в Европа, се подчертава, че той се отличава със значима, универсална тема (войната в бивша Югославия и Международния трибунал за военни престъпления в Хага), изпълнен с дълбочина, неочаквани ходове и потенциала да се превърне във филм, способен да прикове вниманието на международната зрителска аудитория.
"Лъжесвидетел" спечели в конкуренция с още 11 заглавия, селектирани за финалната фаза от стотици кандидатстващи сценарии. При връчването на наградата основателят и директор на ScriptEast, полският кинорежисьор и продуцент Дариуш Яблонски заяви:  "Емблематично е, че наградата отива в България, защото във въздуха вече се носи очакването за българска вълна в киното".
Иглика Трифонова и продуцентът Росица Вълканова, създали многократно награждаваните по света филми "Писмо до Америка" и "Разследване", спечелиха през 2009 г. субсидия от Националния филмов център.
Източник: сайтът на ScriptEast.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)