Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/The Hurt Locker

   

The Hurt Locker
Войната е опиат

Voltage Pictures, Grosvenor Park Media, Film Capital Europe Funds (FCEF )

САЩ, 2010, 131 мин.

реж.: Катрин Бигълоу

В ролите: Джеръми Ренър, Антъни Маки, Брайън Джерати, ГайПиърс, Ралф Файнс, Дейвид Морс, Еванджелин Лили

Жанр: драма

Официален сайт:
http://www.thehurtlocker-movie.com/

Премиера на: 05.06.2009

Анотация

"Войната е опиат" е приковаващ вниманието, изпълнен със съспенс портрет на смелостта на непризнатите герои в армията – сапьорите от един взвод, които доброволно решават да предизвикат съдбата, за да спасят човешки животи, вършейки може би най-опасната работа в света. Трима членове на елитния взвод за обезвреждане на боеприпаси се борят с бунтовници и помежду си, докато търсят и обезвреждат бомби по улиците на Багдад, опитвайки се да направят града по-безопасно място и за иракчаните, и за американците. Мисията им е ясна – да бранят и спасяват – но съвсем не е лесна, тъй като при обезвреждането на бомби няма място за грешка. Този вълнуващ и пораждащ безпокойство поглед към психологията на сапьорите и ефекта от риска и опасността върху човешката психика е измислена история, вдъхновена от истински събития, създадена от журналиста и сценарист Марк Боул, който е бил включен в специален сапьорски отряд в Ирак.

Ревю

Ричард Рупър:
“Изпиващ душата, незабравим филм, пълен с непоносимо напрегнати сцени и първокласни изпълнения.
Режисьорката Катрин Бигълоу и спенаристът Марк Боъл (който е прикрепен към един американски отряд за обезвреждане на бомби в Ирак през 2004 г.), са обработили един отрязък от нездраво опасните всекидневни операции на отряд американски войници, които рискуват живота така редовно, както ние с вас ползваме дълъг уикенд. (При това те прекрасно знаят, че огромен процент от сънародниците им смятат, че те не трябва да са там, или пък са напълно безразлични към тяхната мисия.)
Бигълоу се върти близо до едно героизиране на кръвопролитията с нейната склонност към оглушителен рок и с нейните определено впечатляващи забавени кадри на експлозии. Но тя предлага и ужасяващи сцени на смърт и разруха, които действат като удар в стомаха. Дори един войник да оцелее физически непокътнат, той не остава незасегнат.”

Роджър Ебърт – Chicago Sun Times
“Доста филми стартират с поетични цитати, а “Войната е опиат” започва с твърдение, представено като факт: “Войната е опиат.” Не за всеки, разбира се. Повечето бойци искат да я приключат и да се върнат у дома. Но героят на този филм, сержант Уилям Джеймс, който има смъртоносно опасна работа, я приема като всекидневно удоволствие. Под вражеския огън в Ирак, той обезврежда бомби. Той не е герой от екшън, той е специалист - като хирург, който се концентрира върху една част от тялото все повече, ден след ден, докато може да продължи дори и светлината да угасне. Джеймс е човек, който разбира бомбите в самата им същност и има почти физическо усещане за мислите на бомбаджиите. Двама професионалисти, които работят един срещу друг. “
“Войната е опиат " е голям филм, интелигентен филм, филм сниман ясно, така че знаем за всеки един кой е, къде е, какво прави и защо. Операторската работа е в услуга на киноразказа. Бигълоу знае, че не може да се изгради съспенс с кадри от една или две секунди. И дори не може да се разкаже история така – поне не такава, която се занимава с мистерията защо човек като Джеймс сякаш се е пристрастил да рискува живота си.”

Елизабет Уайцман – The Daily News
“Ето го най-после: военният филм, от който се нуждае тази ера. Години наред режисьорите се опитваха да насочат вниманието ни към Ирак и години наред малко хора го правеха. Безпардонно откровена и безспорно надарена, Катрин Бигълоу не е от онези режисьори, които ще минат незабелязани.
Нахлувайки мощно в тази чисто мъжка територия, Бигълоу и сценаристът Марк Боъл ни дърпат заедно с тях и настояват ние да видим войната така както войниците я виждат, по всичките й брутални, романтични, безсмислени, предвидими, ужасяващи и дори пристрастяващи начини.”

Мик Ласал – San Fransisco Chronicle
Творчеството на режисьорката Катрин Бигълоу винаги е било откритие, защото тя прави мъжки филми – и ги прави по-добре от мъжете. През по-голямата част от кариерата й, блестящият й талант се е изразявал чрез по-слаб материал, но в “Войната е опиат”, за един бомбен отряд в Ирак, Бигълоу намира идеалното средство, за да покаже какво може, което е недостъпно за други.
Бигълоу решава повърхностните аспекти на една екшън-сцена така добре, както всеки днешен режисьор. Умее да взривява по най-добрия начин, но тя не е МакДжи, който смята, че експлозиите правят филма. Бигълоу се интересува от хората сред тази травма, и това нейно качество – разбирането й за психологичната страна на действието, я отличава.

Награди:

6 "Оскар"-а, сред които за Най-добър филм и за Най-добър режисьор

Бюджет - $11 млн.
 

 

 

 


      

Други 

Подобни публикации