Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ГРУЗИНСКИ ФИЛМ ПОБЕДИ В 19-ия МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ В САРАЕВО


25.08.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Най-новият късометражен филм "ЧЕСТ" (Pride) на Павел Веснаков бе отличен със специална грамота (Special Jury Mention) от журито на късометражния конкурс на 19-ия международен кинофестивал в Сараево, който се проведе от 16 до 24 август. И с предишната си късометражка ("ПАРАФИНЕНИЯТ ПРИНЦ") младият режисьор изми очите на нашето кино в миналогодишното издание на най-престижния балкански кинофорум. Освен в програмата за късометражно кино, България бе представена само от още един филм ("Полетът" на Десислав Ангелов в анимационния конкурс). Това показва, че продължава тенденцията на отстъпление от позициите, завоювани от нашето кино в Сараево. И миналата година, освен в конкурса за късометражно кино, имахме участие само с още един филм („Последната линейка на София“ в програмата за документално кино). Докато през 2011 г. общо 7 български филма намериха място в различните фестивални програми. „Аве“ на Константин Божанов тогава спечели Специалната награда на журито и Наградата на интернет портала Cineuropa. А „Втори дубъл” на Надежда Косева бе отличен със специална грамота (Special Mention) в късометражния конкурс. Още по-тъжно му става на човек, когато се сети, че в по-ранни издания на този фестивал български филми ("Мила от Марс" и "Лейди Зи") са печелили главните отличия в основната конкурсна програма за игрално кино.
Тази година международното жури, председателствано от прочутия босненски режисьор Данис Танович, удостои с основната награда "Сърцето на Сараево" грузинския игрален филм "Дълги светли дни" (Grzeli nateli dgeebi) с режисьори Нана Еквтишмвили и Саймън Грос.
Със специалната награда на журито бе отличен хърватско-босненския филм "Отбрана и защита" на режисьора Бобо Йелчич. 
Наградата "Сърцето на Сараево" за най-добър актьор спечели сърбинът Богдан Диклич за ролята си във филма "Отбрана и защита", а двете млади грузинки Лика Баблуани и Мариам Бокериа си поделиха "Сърцето на Сараево" за най-добра актриса.
Победител в конкурса за късометражно игрално кино стана Раду Жуде с филма си "Сянка на облак". Любопитно е, че румънският режисьор излезе победител и в миналогодишното издание на фестивала (при това в пълнометражния конкурс!) с "Всички мои роднини", който гледахме на 17-ия София Филм Фест.
Пълният списък с наградените филми на 19-ия кинофестивал в Сараево може да намерите тук.  
Гости на тазгодишното издание на фестивала бяха холивудските актьори Дани Глоувър и Арманд Асанте, отбеляза БТА. 
Източник: официалният сайт на 19-ия кинофестивал в Сараево

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)