Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ГРЪЦКИ ФИЛМ ЩЕ ОТКРИЕ 40-ия КИНОФЕСТИВАЛ В РОТЕРДАМ


11.01.2011  Текст:  Kastel

ФЕСТИВАЛИ

   

Предстоящото 40-о издание на Ротердамския кинофестивал (26 януари – 6 февруари) обяви филмите в официалната конкурсна програма, които ще се съревновават за трите главни награди – златен, сребърен и бронзов тигър – всяка от които с парично изражение от 15 000 евро.
Това са 14 пълнометражни продукции, три от които ще имат своите световни премиери именно в Ротердам. В програмата за късометражно кино са включени 28 филма с продължителност от 6 до 52 минути.
Важно е да се знае, че в конкурса за игрално кино участват само дебютни филми (първа или втора творба на съответните режисьори).
В Холандия се провеждат два много важни кинофестивала – единият е Амстердамският, който е най-големият в света преглед на документалното кино, а другият е Ротердамският, който се е специализирал в откриването на нови филмови територии и таланти. Неговият талисман е тигърът. Първото издание на този фестивал се е провело през юни 1972г. под ръководството на Хуберт Балс, който е негов основател. Той има основна заслуга за ориентацията на фестивала към алтернативното и некомерсиално кино и по-специално към филми, произведени в Югоизточна Азия и развиващите се страни.
От по-миналата година фестивален директор е Рутгер Волфсън, който има заслуга за новата фестивална структура, която освен главният конкурс съдържа още три програми: "Bright Future" (откриване на нови имена); "Spectrum" (включваща нови филми на вече познати режисьори) и "Signals" (ретроспективи, тематични програми, артпроекти).
Днес Ротердамският кинофестивал с право е смятан за един от флагманите на световното независимо и авторско кино. Основната част от неговата програма е съставена от филми на дебютанти. Надпреварата е за три основни награди (трите „тигъра”).
В рамките на фестивала в Ротердам ежегодно се провежда и пазар на проекти за киносценарии "CineMart". През 1988 година в памет на основателя на фестивала е създаден специален фонд „Хуберт Балс” за подкрепа на млади кинематографисти от развиващите се страни.
Ротердамският кинофестивал се е специализирал в откриването на най-новите тенденции в съвременното авторско кино.
Филмът, на който се пада честта да открие фестивала на 26 януари е гръцкият "Wasted Youth" на режисьора Аргирис Пападимитропулос.

ФИЛМИТЕ ОТ КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА ЗА ИГРАЛНО КИНО

Chitra sutram / The Image Threads – реж. Випин Виджей (Vipin Vijay), Индия, 2010, 104’;
Vete más lejos, Alicia / Alicia, Go Yonder – реж. Елиза Милър (Elisa Miller), Мексико, 2010, 67’;
Pasuggun / Bleak Night – реж. Юн Сун-хюн (Yoon Sung-Hyun), Южна Корея, 2010, 116’;
Finisterrae – реж. Серхио Кабалеро (Sergio Caballero), Испания, 2010, 80’;
Wasted Youth – реж. Аргирис Пападимитропулос (Argyris Papadimitropoulos) и Ян Фогел (Jan Vogel), Гърция, 2011, 98’ – това е филмът, с който ще се открие фестивалът;
Gromozeka – реж. Владимир Кот, Русия, 2011, 104;
Fasl-e baran-haye moosemi / Rainy Seasons – реж. Маджид Барзегар (Majid Barzegar), Иран, 2010, 86’;
Headshots – реж. Лорънс Тули (Lawrence Tooley), Германия-Австрия, 2010, 92’;
O céu sobre os ombros / The Sky Above – реж. Серхио Борхес (Sérgio Borges), Бразилия, 2010, 72’;
Fuyu no kemono / Love Addiction – реж. Учида Нобутеру (Uchida Nobuteru), Япония, 2010, 92’;
Igillena maluwo / Flying Fish – реж. Санджива Пушпакумара (Sanjeewa Pushpakumara), Шри Ланка, 2011, 125’;
Tee-rak / Eternity – реж. Сиварой Конгсакул (Sivaroj Kongsakul), Тайланд, 2010, 105’;
Todos tus muertos / All Your Dead Ones – реж. Карлос Морено (Carlos Moreno), Колумбия, 2010, 90’;
Musan il-gy / The Journals of Musan – реж. Парк Джун-бум (Park Jung-Bum), Южна Корея, 2010, 127’.
Председател на журито за игрални филми е аржентинката Лукреция Мартел (Lucrecia Martel), която е сред водещите днес режисьори и сценаристи в световното независимо кино.
Журито, което ще определи победителите в късометражния конкурс, ще бъде ръководено от Фиона Тан (Fiona Tan), холандска художничка, известна със своите аудиовизуални инсталации, филми и фотографии.
Миналогодишните победители в Ротердам бяха следните филми: "Студената вода на морето" (Agua fría de mar), реж. Пас Фабрега (Paz Fábrega) –Коста Рика; „Земна история”(Mundane History), реж. Анокха Сувичакорнпонг (Anocha Suwichakornpong) - Таиланд и „Към морето” (Alamar), реж. Педро Гонсалес-Рубио (Pedro González-Rubio) - Мексико. Те получиха главните фестивални отличия - VPRO Tiger Awards.
Наградата на международната критика (ФИПРЕСИ) бе присъдена на филма „Нека да ходят, където искат” (Let Each One Go Where He May), реж. Бен Ръсел (Ben Russell) - САЩ-Суринам.
Източник: официалният сайт на 40-ия кинофестивал в Ротердам.
 Коментари (0)