Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

GREENLAND EYES - ЕДИН (МНОГО) РАЗЛИЧЕН КИНОФЕСТИВАЛ


10.05.2012  Текст:  Стефка Цанева

фестивали

   

Между 24-ти и 30-ти април в Берлин се проведе филмовият фестивал Greenland Eyes, който въпреки изобилието на културни събития в немската столица, успя да се отличи с необикновената си тематика, а именно – кино от и за Гренландия.        (Информация от Берлин на Стефка Цанева)
С доста усилия и невероятен хъс организаторите от Института за скандинавистика и северноевропейски науки към Хумболтовия университет успяха да проследят тънката нишка на гренландската филмова история и да предложат пъстра колекция от филми, които за пръв път бяха показани извън острова и Дания. Домакин на фестивала беше Институтът за филмово и видео изкуство Арсенал, който е една от най-важните институции за кино в Берлин.
Програмата включваше документални филми за Гренландия, правени най-вече от чужденци, което се превърна в отправна точка за теоретични анализи върху конструирането на гренландците като екзотична и непозната раса, живееща в своята уединена terra incognita. Игралните филми от последните години пък показаха, че въпреки липсата на големи субсидии, в Гренландия се прави кино, което се отличава със своя собствена естетика и стил. Филмите показват едно необикновено търсене на гренландската идентичност в контекста на глобализацията.
Своеобразен израз на тази идея беше закриващият фестивала филм „Инук”.
Младият Инук, който е отраснал в съвременния свят на Нуук (столицата на Гренландия), сега трябва да се завърне към корените си и да преоткрие гренландското си начало.
Трудно е да се каже, че всички филми от програмата са шедьоври, но не трябва да се подценява ролята на фестивала за популяризирането културата на Гренландия – един огромен остров с изключително малко население, което от години се бори да си извоюва свое собствено място в културната традиция на Европа.
Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации