Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФРЕНСКИ ФИЛМ СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „LUX” НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ


17.11.2011  

НОВИНИ

   

ФилмътСнеговете на Килиманджарона родения във Франция арменец Робер Гедигиан спечели наградата LUX на Европейския парламент за 2011 г., съобщи пресслужбата на ЕП. Председателят на Европарламента Йежи Бузек връчи вчера отличието по време на официална церемония в пленарната парламентарна зала в Страсбург.
Филмът, който е френска продукция, е посветен на редица несправедливости в съвременния свят. Той пледира за повече толерантност, като същевременно поставя под въпрос политическите и синдикални борби. Другите два филма, достигнали до крайната фаза на надпреварата, бяха гръцкият „Атенберг“ (Attenberg) на Атина Рахел Цангари и копродукцията на Дания, Швеция и Финландия „Play“ (реж. Рубен Остлунд).
По време на церемонията по награждаването Йежи Бузек подчерта, че „Наградата за кино на Европейският парламент - наградата LUX, ни служи като напомняне, че това, което ни обединява, е по-силно от онова, което ни разделя. Тя ни напомня, че ценностите, свободите и дори самокритиката, които споделяме, си заслужават да се борим за тях. Тя също така ни напомня, че няма нищо, за което европейските филми да завиждат на неевропейските продукции.
Продуцентът на отличения филм предаде думите на режисьора Робер Гедигиан: „Ценностите на Европа, за мен, са свързани с идеята за Републиката - тази Република, която Жан Жорес, под чиято егида е поставен филмът, наричаше „социална република“: свобода, равенство и братство са качествата, които Европа трябва също да защитава...“
Наградата LUX е учредена преди 5 години и чрез нея Европейският парламент се опитва да насочи вниманието върху филми, които разглеждат основополагащите ценности на европейската идентичност, разкриват европейското културно разнообразие или допринасят за дебата върху интеграционните процеси в ЕС.
Награденият филм получа субсидия от Европейския парламент в размер от 90 000 евро за субтитриране на 23-те официални езици на Евросъюза, включително адаптирането му за хора със зрителни и слухови увреждания, както и за изработването на 35-мм или дигитална версия за всяка страна от ЕС.
Досега наградата LUX е била присъждана: през 2007-а на филма „На прага на Рая“ (реж. Фатих Акин); през 2008-а на „Мълчанието на Лорна“ (реж. Жан-Пиер и Люк Дарден); през 2009-а на „Добре дошли“ (реж. Филип Лиоре) и през 2010 на „Чужденката“ (реж. Фео Аладаг). „Източни пиеси“ на Камен Калев бе много близко до спечелването на престижното отличие през 2009 г., класирайки се сред трите номинирани заглавия тогава.
Източник: Портал ЕвропаКоментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание