Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФРАНК СИНАТРА И АВА ГАРДНЪР


12.05.2012  Текст:  Красимир Кастелов

Манджурският кандидат

   

 

На 14 май се навършват 14 години от смъртта на легендарния Франк Синатра – най-популярният американски певец на XX век, превърнал се и в символ на златната ера на Холивуд с всичките й атрибути – класическият гламур, гангстерите, парите и разбира се ореолът на звездите. За милиони хора по целия свят той си остава Гласът, омагьосал цяло едно поколение.
Неговият баща, Антонио Мартино Синатра, е емигрант от Сицилия, професионален боксьор (известен под псевдонима Марти О`Брайън), пожарникар и барман. А майка му - Натали, родена също в Италия, дълго време е председател на Демократическата партия в Хобокен, ирландското предградие на Ню Джърси, където се ражда единственият й син Франк.
Дали е заради сицилианския му произход, не се знае, но за Синатра винаги са се носели слухове, че поддържа връзки с мафията. Това обаче не пречи да е сред най-уважаваните и желани мъже на своето време. Неговата биография, в която невероятните творчески победи се съчетават с близки контакти с президенти и политици, криминални босове и знаменити холивудски красавици, е сред най-ярките в културата на XX век.
Независимо че има 4 официални брака и безброй мимолетни връзки, все пак истинската любов го изгаря един-единствен път. Жената, която била способна да го подлуди от страст, да го накара да загуби най-ценното си – своя глас или да потъне до самозабрава в алкохолно опиянение, се казва Ава Гарднър (Ava Gardner).
Тя е една от най-големите звезди на холивудското кино през 40-те и 50-те години на миналия век, жена с невероятен темперамент, славеща се с магнетичното си въздействие върху мъжете. За неотразимата сила на чара на тази фатална красавица се носят легенди. Дори Хемингуей я нарича своя муза и любима актриса.
Преди да срещне Синатра тя има два развода и главозамайващ роман с легендарния холивудски продуцент Хауард Хюз, който за пръв път се сблъсква с толкова своенравна жена, на която дори и на него, притежаващия несметни богатства, било трудно да задоволява капризите й.
По онова време Синатра е женен за Нанси Барбато, от която има три деца. И макар че се намира на върха на славата си, южният му темперамент не му дава покой. Пие, прави скандали, сменя любовниците си като носни кърпички, без ни най-малко да се притеснява от факта, че е семеен. Но страстта, която го обзема след запознанството с Ава Гарднър, се оказва прекомерно силна, за да може – дори и при най-голямо желание – да запази брака си.
Вижда я за пръв път през 1950 г. и състоянието, в което изпада, според спомените на негови приятели и биографи, приличало на умопомрачение. „Явно нещо ми е сложила в чашата!“ – оправдава се той. Страстта, която го обзема, не му дава покой: буквално губи ума си от любов, но и от ревност, осъзнавайки че не може да се съревновава с Хюз в поднасянето на скъпи подаръци. От обкръжението на певеца не могат да го познаят – ту се радва като дете, когато актрисата приема да вечеря с него, ту ходи като пребито куче, когато го държи на разстояние. „Влязла си ми под кожата“ (I've Got You Under My Skin) – тези думи от знаменитата песен Синатра написва на един дъх през една от нощите, в които примира от любов по Ава. Прекрасната му балада I'm A Fool To Want You (Глупак съм да те желая) също е израз на изключително силните му чувства към красавицата.
Необикновената, безумна любов на Франк впечатлява звездата, която въпреки привидната си студенина, не е по-малко страстна натура от него. И когато най-накрая отстъпва пред настойчивостта му, започват да сравняват връзката им с любовна корида. Притеглянето между толкова емоционални темпераменти се излива в страст, която ги поглъща изцяло. Непредвидимият и великодушен Франк обсипва Ава с чувства, които никога не е получавала от холивудските магнати. Освен това и двамата са остроумни, енергични, поривисти и свръх емоционални, допадат си в слабостта към силните напитки и вкусната храна, боксьорските мачове и пълното самоотдаване в любовта. Няма съмнение, че се касае за енергия, породена от истински чувства и страсти, на която е невъзможно да се противопоставиш.
Срещат се тайно повече от година, но през това време за пресата и обществото Франк Синатра си остава съпругът на Нанси, а Ава Гарднър – любовницата на Хауард Хюз. Истината излиза наяве, след като някакъв провинциален репортер се опитва да ги снима, а вбесеният Синатра разбива фотоапарата му. Вестниците се възползват от случая, за да се нахвърлят върху певеца с обвинения в незачитане на свободата на медиите, а любовницата му обявяват за разрушителка на семейства. Тя заминава за Испания, за да избегне скандала, без да успее да се обади на Франк, който решава, че е изоставен и губи гласа си от мъка. Не издържа и също прелита океана, но е напълно сразен, научавайки, че неговата любима вече е завъртяла роман с някакъв тореадор. Без малко не се самоубива – възпира го нейното обещание, че ще се върне при него. Но пак е излъган и поредната й мимолетна връзка (с Ричард Грийн) подтиква певеца да вземе свръхдоза сънотворно. Едва го спасяват и Ава най-после се предава. Съпругата на Синатра се съгласява на развод и на 7 ноември 1951 г. той се жени за Ава Гарднър във Филаделфия.
Няколкото години семейно щастие са наградата му за почти двегодишните любовни мъки. Макар че и по време на брака двамата продължават да се измъчват един друг със сцени на ревност, кавги и бурно изясняване на отношенията. Франк се прекланя пред Ава като пред богиня, пази ревниво най-хубавите й снимки в кабинета си, но се опитва да следи всяка нейна стъпка, обладан от стремежа да я притежава без остатък. Подобна любовна обсебеност рядко може да издържи изпитанието на времето. Закономерният разрив, оформен официално през 1957 г. (преди това живеят фактически разделени две-три години) е много мъчителен за Синатра. Независимо от това, той цял живот е благодарен на актрисата, че успява да го изтръгне от творческата криза.
Годините, през които са заедно, са сред най-ярките в неговото творчество. Не само подновява успешните си концертни гастроли, но го прави по още по-блестящ начин. А за ролята си в чудесния филм за войната „Оттук до вечността“ (From Here to Eternity, 1953) получава най-голямото признание - награда „Оскар“! Две години по-късно - за изпълнението във филма „Мъжът със златната ръка“ (The Man with the Golden Arm) е номиниран отново за престижната награда. През дългия си живот се снима общо в 63 филма, някои от които („Висше общество“, „Манджурският кандидат“, „Детективът“) оставят забележима диря в историята на киното.
За Ава Гарднър годините на връзката й с Франк Синатра също са върхови в изключителната й кариера. Тогава именно се снима във филмите, допринeсли най-много за славата й на актриса - „Снеговете на Килиманджаро“ (1952) „Могамбо“ (1953) и „Босоногата контеса“ (1954). Партньори са и холивудски легенди, като Грегъри Пек, Кларк Гейбъл и Хъмфри Богарт. Скоро след развода си с Франк Синатра - третият в нейния живот - Ава Гарднър напуска Холивуд и живее известно време в Испания.
В началото на 60-те години филмовата й кариера започва да залязва. Последната си значима роля играе във филма на Джон Хюстън „Нощта на игуаната“ (1964), в който участват още Ричард Бъртън и Дебора Кер.
Последните години от живота й преминават в Лондон. През 1986 г. претърпява два инсулта, които частично я парализират. Медицинските разноски по лечението, възлизащи на повече от $50,000, поема Синатра.
Ава Гарднър напуска този свят на 67-годишна възраст, признавайки, че в живота си не е обичала никого толкова силно, колкото Франк, който я надживява с 8 години и умира през 1998г. в ръцете на Барбара Маркс, своята четвърта съпруга.
След раздялата си с Ава, Синатра се увлича най-напред по актрисата Лорън Бакол – бившата жена на Хъмфри Богарт. Дори й прави предложение за брак, но до сватба така и не се стига. После се влюбва в Мерилин Монро, с която се познава отдавна. Приятелството им прераства в роман след нейния развод с Артър Милър. Събират се и се разделят няколко пъти - почти до самата смърт на Монро. Мерилин, както е известно, имала многобройни връзки, включително с братята Кенеди. Синатра също ходи с доста красиви жени, преди да обяви публично годежа си с актрисата Джулиет Проуз, за която, в крайна сметка, също не се жени. Не устоява обаче на чара на двайсетгодишната Миа Фароу, която му става съпруга през 1966 г.
Този брак продължава едва две години, защото Франк настоява младата му жена да избира между него и киното. Тя обаче не се отказва от кариерата си на актриса и скоро се прочува с ролите си в „Бебето на Розмари“, „Сватба“, „Великият Гетсби“, както и с участията си във филмите на Уди Алън, който е следващият й съпруг.
Седем години след развода си с нея Синатра се оженва за Барбара - бившата съпруга на Зепо Маркс - един от известните комици братя Маркс. Това е най-продължителният му брак, продължил 22 години - до самата му смърт.
Източник: моят материал във в. "ТВ Сага" от 10.05.2012 г. Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)