Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМЪТ "АВЕ" СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВИСБАДЕН


25.04.2012  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

Константин Божанов спечели наградата за режисура плюс премия от € 7500 с филма си „Аве“ на 12-ия кинофестивал на киното от Централна и Източна Европа (goEast ’2012), който се проведе от 18 до 24 април във Висбаден (Германия).
Международното жури, председателствано от румънския режисьор Кристи Пую, връчи главната награда „Златна лилия“ и паричната премия от € 10 000 на руския филм „Да се живее“ (Жить). Той бе отличен и с наградата на FIPRESCI (Международната федерация на кинокритиците). Неговият режисьор Василий Сигарьов споделя, че е заснел филма си, защото всеки в живота си се сблъсква със смъртта на близки хора, поради което е важно да се научи как да се справи с това и да продължи да живее. Миналогодишният победител във Висбаден също бе руски филм - "Огнярят" (Кочегар) на Алексей Балабанов.
Премиерата на „Да се живее“ се състоя в началото на година по време на 41-ия Ротердамски кинофестивал. Това е вторият игрален филм на 35-годишния Василий Сигарьов. Дебютният му филм „Вълчето“ (Волчок) спечели Главната награда на кинофестивала на руското кино „Кинотавър“ през 2009 г. и приза на гилдията на руските кинокритици и киноведи.
Българският филм "Аве", който спечели четири награди преди два месеца на 16-ия София Филм Фест, тръгва от тази седмица по кината във Франция. Появата му там бе посрещната с възторжени отзиви във френската преса. Например в. "Фигаро" го определя като "жив и силен, напрегнат и потаен, гневен и меланхоличен", а сайтът Evene – като "българското откритие". В. "Монд" описва филма на Константин Божанов като променил историята на българското кино, изпълнен с "деликатна магия" и една от добрите продукции, произлизащи оттук през последните години, заедно с "Източни пиеси" на Камен Калев.
Конкуренти на нашия „Аве“ и на „Да се живее“ в конкурсната програма за игрално кино на кинофестивала във Висбаден бяха такива силни филми, като „Бедуин“ на Игор Волошин (Русия), „Четири слънца“ на Богдан Слама (Чехия), „Геймър“ на Олег Сенцов (Украйна), „Пътеводител на Белград с песни и плач“ на Боян Вулетич (Сърбия), „Рай за мама“ на Актан Арим Кубат (Киргизия) и „Ружа“ на Войцех Смажовски (Полша).
Проектът „Манго Манга” на сценаристката Вера Траянова и на режисьора Милен Витанов спечели приза за копродукция - между България и Германия – в категорията за анимация.
В рамките на 12-ия фестивал „goEAST“ бяха представени още два наши филма – игралният „Подслон“ на Драгомир Шолев и документалният „Момчето, което беше цар“ на Андрей Паунов, който бе отличен във Висбаден за предишния си филм „Проблемът с комарите и други истории“ през 2008 г.
Българското кино е печелило в две поредни години наградата за най-добър документален филм на фестивала във Висбаден за “Хляб над оградата” (2003) и “Азбука на надеждата” (2004) на режисьора Стефан Командарев.
Източник: официалният сайт на 12-ия кинофестивал във ВисбаденКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)