Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМЪТ „ШЕМЕТ“ НА АЛФРЕД ХИЧКОК - НОМЕР 1 НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА


02.08.2012  Текст:  Kastel

Алфред Хичкок

   

На всеки 10 години авторитетното издание на Британския филмов институт "Sight and Sound" (bfi.org.uk) анкетира най-изтъкнатите критици и режисьори от целия свят и въз основа на техните мнения публикува своя списък на 100-те най-хубави филми в историята на киното.
В излязлата поредна (седма!) класация на списанието за пръв път от половин век "Гражданинът Кейн" на Орсън Уелс е изместен от първото място. Начело в авторитетния списък (вижте тук) на най-добрите филми на всички времена е излязъл "ШЕМЕТ" (Vertigo) на Алфред Хичкок.  

Това наистина е малко очаквано събитие, отразяващо обаче забелязващата се промяна в отношението към киното в наши дни. До момента Sight&Sound е публикувало 6 пъти обобщени класации на най-великите филми на всички времена, като се почне от 1952 г. и в пет от тях неизменно на първо място е поставян филмът на Орсън Уелс „Гражданинът Кейн“ (Citizen Kane), създаден през 1941 г. Тази постоянност наистина респектира, поради което в публикацията си от началото на май тази година си позволих да заявя, че именно това е филмът, който не се страхува от времето и въпреки появата на нови майсторски творби, през последните 50 години неизменно остава начело. Това ме караше да очаквам, че просто няма кой да измести "Гражданинът Кейн" от лидерската позиция.
Но ето, че неочакваното се случи. И „ШЕМЕТ“ вече оглавява този престижен списък. Знаменитият Алфред Хичкок, спечелил си име като ненадминат майстор на съспенса, го заснема през 1958 г. в стила на психологическия трилър. Главните роли изпълняват Джеймс Стюърт, Ким Новак и Барбара Бел Гедис. В основата на сюжета е разказът за пенсиониран полицай, нает от свой далечен познат като частен детектив, за да проучи странното поведение на неговата съпруга.
Първоначално филмът получава твърде противоречиви отзиви, но с годините постепенно е преосмислян и все по-високо оценяван, за да достигне до сегашния си триумф.  За пръв път започва да попада в класациите на най-добрите филми на всички времена скоро след смъртта на своя създател през 1980г.
В най-новата класация са участвали общо 846 филмови критици, кинематографисти и разпространители от цял свят. Неин организатор е Британският филмов институт и по-специално сп. „Sight and Sound“ (bfi.org.uk).
В топ 10 на новия списък промяната е свързана не само с лидера. Освен „Шемет“, който измества от първото място „Гражданинът Кейн“ (вижте топ 10 в класацията от 2002 г.) има още едно разместване в челната тройка. Сега вече на трето място е класиран филмът на Ясудзиро Одзу „Токийска история“ (Tokyo Story, 1953), който в предишната класация заемаше пета позиция. Той е изместил „Правилата на играта“ (La Règle du jeu, 1939) на Жан Реноар от третото място.
Изненадващо е, че „Броненосецът Потьомкин“ (The Battleship Potemkin, 1925) на Сергей Айзенщайн е изпаднал от челната десятка до 11-о място. В замяна на това пък друг руски (съветски) филм, при това документален – „Човекът с кинокамерата“ (1929) на Дзига Вертов е намерил място в нея. Отново е попаднал в топ 10 и „Търсачите“ (The Searchers, 1956) на Джон Форд, който бе на пета позиция в класацията от 1992, но го нямаше сред първите десет в последната класация от 2002 г.
И за да обобщя, ще кажа, че от първите десет в предишната класация през 2002 г. са отпаднали "Кръстникът" и "Кръстникът II" (The Godfather and The Godfather Part II, 1972 и 1974) - на Франсис Ф. Копола - от четвърто, сега на 21-во и 31-во място,  "Броненосецът Потьомкин" на Сергей Айзенщайн - от седмо, сега на 11-то място и "Аз пея под дъжда" (Singin' in the Rain, 1952), който е бил на десето, а сега е на 20-то място.
Пълният списък на 50-те най-хубави филми на всички времена, обявен от сп. "Sight &Sound" може да видите тук.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)