Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМЪТ „ПОДСЛОН“ ТРЪГВА ПО ЕКРАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ


09.06.2011  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

Снощи в Синема сити в София се състоя премиерата на филма „Подслон“ - най-награждаваното напоследък родно кинозаглавие. Българската филмова академия го отличи освен за най-добър игрален филм, също и за режисура (Драгомир Шолев), монтаж (Кеворк Асланян) и сценография (Ванина Гелева).
На фестивала „Златна роза – 2010“ спечели награди за най-добър дебютен филм и за операторско майсторство (Крум Родригес), а на кинофестивала в Братислава Драгомир Шолев взе приз за най-добър режисьор.

„Подслон“ спечели Голямата награда и на последния София Филм Фест, наградата на „Кодак“ за най-добър български игрален филм и наградата на публиката. На международния фестивал на филми от Югоизточна Европа в Лос Анджелис бе отличен за най-добър дебют. Селектиран е за 36 международни фестивала в Европа, Северна и Южна Америка и Азия, от които шест са сред 50-те най-значими фестивални форуми в света, според класацията на престижното списание „Върайъти“.
Световната му премиера бе още през миналата година в рамките на Международния кинофестивал в Сан Себастиан.

Продукцията бе сред избраните за честването на Деня на Европа в рамките на инициативата на Европейската комисия „Eurocine 27“. На 9 май „Подслон“ е прожектиран едновременно в четири европейски града - Милано, Мадрид, Брюксел и Люксембург.
Продуцент е Росица Вълканова от „Клас филм“, а копродуценти са БНТ и „Ню Бояна филм“. Главните роли изпълняват Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Силвия Герина и Ирена Христоскова.
Макар и да е дебют в игралното кино на режисьора Драгомир Шолев, „Подслон“ не е поощрен като такъв от НФЦ. Получава все пак субсидия, но тя не е за дебют, за разлика например от кичозния „Сбогом мамо“ на Мишел Бонев.
Филмът „Подслон“ тръгва по кината у нас от утре (10 юни).
Снимки: авторътКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации