Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМЪТ „ХОДОРКОВСКИ“ РАЗБУНИ ДУХОВЕТЕ НА БЕРЛИНАЛЕ


16.02.2011  Текст:  Kastel

Берлинале

   

Нищо не привлича толкова силно хората в киносалоните, както скандалът – тази стара истина напълно се потвърждава и на Берлинале, смята Хелън Пид, пратеничка на „The Guardian“ в Берлин. Тя има предвид, разбира се, успеха на документалния филм за Михаил Ходорковски, засенчил всичко друго показано в Берлин до момента.
Впрочем интересът към тази нискобюджетна лента (eдва 400 хиляди евро) на неизвестния германски режисьор Сирил Туши едва ли би бил чак толкова голям, ако преди 10 дни не бе откраднато нейно копие от неговия офис.
Според британската журналистка, въпреки претенциите си за обективност, създателят на филма е разговарял много повече с приятелите, отколкото с враговете на бившия руски олигарх. И по тази причина – смята тя - повечето от зрителите на филма остават с убеждението, че не той е истинският престъпник. Режисьорът е успял да вземе интервю дори и от самия Ходорковски (вижте го тук).
Все пак е дадена думата и на хора, като Дмитрий Гололобов, бивш началник на правния отдел на принадлежащата на Ходорковски компания ЮКОС: Според него, Ходорковски фактически сам си е подписал присъдата, защото е един от олигарсите, създали същата тази съдебна система, ударът на която сега изпитва върху себе си.
Малко преди началото на Берлинале, бе разпространено твърдението на Наталия Василиева, помощничка на съдията, постановил присъдата за удължаване на срока за лишаване на свобода на Михаил Ходорковски до 2017 г., че решението на съда било повлияно от най-високо място.
От реакциите и на други издания, отразяващи фестивала в Берлин, става ясно, че като цяло филмът е възприет по-скоро като опит за защита на Ходорковски, отколкото като безпристрастен документ. Затова и един от първите въпроси към режисьора по време на пресконференцията е: „Смятате ли, че вашият герой е толкова благороден човек, както изглежда във филма?“
Сирил Туши, който е германец от руски произход, разказва за филма си като за „одисеята на Ходорковски”, който изминава пътя от комсомолски активист до капиталист, а днес е най-известният затворник в Русия.
Бившият ръководител на „ЮКОС” Михаил Ходорковски бе арестуван през 2003 г. На 31 май 2005-а бе осъден на 8 години лишаване от свобода по обвинение в мошеничество и укриване на данъци. А през декември 2010 година бе признат за виновен по второто наказателно дело и осъден на общо 14 години затвор заедно с първата му присъда.
„Ходорковски“ бе представен на Берлинале в секцията „Панорама“ и по всичко личи, че оставащото време до закриването на фестивала ще премине под знака именно на този филм.
Източник: официалният сайт на 61-ия международен кинофестивал в Берлин.Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации