Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМИТЕ В ДВАТА ОСНОВНИ КОНКУРСА НА 66-ия КИНОФЕСТИВАЛ В КАН


18.04.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

След по-малко от месец (от 15 до 26 май) ще се проведе 66-ият фестивал в Кан – най-престижният кинофорум в света. Преди няколко часа Тиери Фремо (програмен директор) и Жил Жакоб (президент на фестивала) обявиха списъка на тазгодишните участници в двете основни конкурсни програми.
Самият Тиери Фремо написа още сутринта в туитър следното: „Както винаги, подборът на филмите приключи късно през нощта. И както винаги конкурсът предлага немалко изненади и нови открития". Тази година селекционнната комисия е трябвало да прегледа общо 1858 филма, претендиращи за участие, от които в крайна сметка е избрала само 50 заглавия, които са включени в различните конкурсни програми в Кан.
Засега до главния конкурс са допуснати 19 филма, но е напълно вероятно преди самото начало на фестивала да бъдат обявени още участници. Да се надяваме, че в последния момент фестивалното ръководство ще изглади своите отношения с Ларс фон Триер и той все пак ще пристигне в Кан с новия си филм "Нимфоманката". Другият голям отсъстващ от 66-ия кинофестивал е Джим Джармуш, който най-вероятно не е успял да завърши своята най-нова творба "Only Lovers Left Alive".

 

66-ият кинофестивал в Кан ще бъде тържествено открит на 15 май с премиерата на извънконкурсния филм „Великият Гетсби“ на австралийския режисьор Баз Лурман. Това е нова екранизация на прочутия едноименен роман на американския писател Франсис Скот Фицджералд.
„Великият Гетсби“ на режисьора Джак Клейтън получава две награди „Оскар“ през 1975г. Главните роли в него изпълняват Робърт Редфорд и Миа Фароу. А във филма на Баз Лурман главните роли са поверени на Леонардо Ди Каприо и Кери Мълиган.
У нас новата екранизация на „Великият Гетсби“ тръгва по кината от 17 май.
Източник: официалният сайт на 66-ия кинофестивал в КанКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)