Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМИТЕ, КОИТО МЕ ВПЕЧАТЛИХА ПРЕЗ 2014 г.


31.12.2014  Текст:  Ангел МАРИНОВ

НОВИНИ

   

Съставянето и публикуването на класации е както субективен, така и отговорен процес. Ето защо приех поканата на „Другото кино“ с уговорката, че традиционната форма на класиране на десетте най-добри филма за изтеклата година ще бъде непълна, тъй като по различни причини не съм изгледал още заглавия като „Левиатан“ на Звигянцев, „Сбогом на езика“ на Годар или „Бърдмен“ на Иняриту. Затова представям пред читателите на уважавания от мен сайт заглавията на филмите, които са ме впечатлили през 2014 г. Тях условно съм разделил на три групи – творби, които дебютираха на фестивали или пред публика в киносалоните по света през тази година; по-стари филми, които успях да изгледам през изтеклите дванадесет месеца; късометражни игрални филми, които през изтеклата година попаднаха в полезрението ми на човек, сериозно интересуващ се от киноизкуство.
Въпросните филмови произведения от трите десетици са добре разказани чрез езика на киното истории, които ме развълнуваха, трогнаха, накараха ме да се замисля дълго време след края им, направиха ме съпричастен със съдбата на героите, впечатлиха ме с майсторска режисура, актьорски изпълнения или оригинален сюжет, поставиха злободневни общочовешки теми и въпроси, представиха особен поглед върху състояния, действия и моменти от развитието на обикновения човек в съвременното общество. Критериите, по които съм се водил в преценката си, могат да се открият в представители на различни световни кинематографии и изброените по-долу филми щрихират разнообразни процеси и тенденции, характерни за съвременния киносвят.
Държа да отбележа, че филмите, които представям в трите списъка, са от афишите на София Филм Фест и Киномания в Пловдив, от фестивалите Менар Филм Фест и Северно сияние, които се организират от сдружение „Позор”, от редовни прожекции в кината, както и от торент сайтове. Десетте късометражни заглавия, които препоръчвам,
съм гледал в интернет платформата kinematograf.bg, както и на фестивала за късометражно кино В обектива.
Съжалявам, че през изтеклата година не успях да фокусирам вниманието си върху българските премиери. Уповавайки се на мнения и коментари на хора с близки до моите вкусове, които са гледали филмите „Урок“ (реж. Кристина Грозева, Петър Вълчанов) и „Чест“ на Павел Веснаков, съм сигурен, че споменатите заглавия щяха да намерят място в представените от мен класации. Оценката за тези родни филми, както и за други актуални български кинотворби оставям за следващата година.

ДЕСЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ ФИЛМА НА 2014 г.


01. Зимен сън / Kis uykusu
(реж. Нури Билге Джейлан)


02. Юношество / Boyhood

(реж. Ричард Линклейтър)


03. Лок / Locke

(реж. Стивън Найт)


04. Срещи на сляпо / Brma paemnebi
(реж. Леван Когуашвили)


05. Не казвай сбогом / Gone Girl
(реж. Дейвид Финчър)


06. Човешкият капитал / Il capitale umano
(реж. Паоло Вирзи)


07. Голгота / Calvary
(реж. Джон Майкъл Макдона)


08. Под кожата / Under the Skin

(реж. Джонатан Глейзър)


09. Враг / Enemy
(реж. Денис Вилньов)


10. Госпожица Юлия / Miss Julie

(реж. Лив Улман)
 

ДЕСЕТТЕ ПО-СТАРИ ФИЛМИ, КОИТО МЕ ВПЕЧАТЛИХА ПРЕЗ 2014 г.


01. Малкият войник / Lille soldat

(2008, Дания, реж. Анет К. Олесен)


02. Рубинената нощ / Lal gece

(2012, Турция, реж. Реис Челик)


03. Бекас / Bekas
(2012, Швеция – Финландия – Ирак, реж. Карзан Кадер)


04. Алмания: Добре дошли в Германия / Almanya – Willkommen in Deutschland
(2011, Германия, реж. Ясемин Шамдерели)


05. Да захапеш кокала / Upperdog
(2009, Норвегия, Сара Йонсен)


06. Перлите на Далечния изток / Pearl of the Far East
(2011, Виетнам – Канада, реж. Нго Куон)


07. Север / Nord
(2009, Норвегия, реж. Руне Денстад Лангло)


08. Хари Браун / Harry Brown
(2009, Великобритания, реж. Даниел Барбър)


09. Повечето хора живеят в Китай / Folk flest bor i Kina
(2002, Норвегия, реж. Томас Робзам, Мартин Аспау, Арилд Фрьолих, Сара Йонсен, Магнус Мартенс, Ханс Петер Моланд, Терье Рангнес, Ингеборг Торгерсен, Мортен Тилдум)


10. По-добър живот / A Better Life

(2011, САЩ, реж. Крис Уайц)

 

ДЕСЕТТЕ НАЙ-ДОБРИ КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМА,
КОИТО ГЛЕДАХ ПРЕЗ 2014 г.


01. Йогурт / Yogurt

(2010, Швеция, реж. Сана Ленкен)


02. Следващият етаж / Next Floor
(2008, Канада, реж. Денис Вилньов)


03. Четири жени / Четыре женщины
(2013, Русия, реж. Антон Коломеец)


04. Бягството / La huida

(2013, Испания, реж. Виктор Кари)


05. Вечеря и филм / Dinner and a Movie
(2013, Великобритания, реж. Бен Астън)


06. 8 / 8
(2010, Сърбия, реж. Ачим Васич)


07. Апокалипсисът / The Apocalyps
(2013, САЩ, реж. Андрю Дзукеро)


08. Стерео любов / Stereo Love
(2013, България, реж. Мартин Илиев)


09. Детектор на лъжата / Lie Detector
(2011, САЩ, реж. Пол Емерсън)

10. Мета-
(2013, България, реж. Илия Люцканов)

След трите класации с игрални филми държа да спомена, че най-добрият телевизионен сериал на 2014 г. за мен е Истински детектив / True Detective (2014, реж. Кери Йожи Фукунага). Мрачен, студен, на моменти отблъскващ, интелигентно заснет, с оригинален сюжет, смразяващ саундтрак и страхотните Матю Маконъхи и Уди Халерсън. От времето на Туин Пийкс щатски сериал не ме е хващал така за гърлото и не ме е впечатлявал толкова силно със своята стилистика.
Разбира се, всяка година се появяват заглавия от киноафиша, към които зрителят има особен интерес и по-големи очаквания. Ето защо ще си позволя да споделя с вас и моите филмови разочарования на 2014 г. Номинацията си поделят Interstellar (реж. Кристофър Нолън) и Хобит (реж. Питър Джаксън). Сигурен съм, че оценката ми поне за филма на Нолън се разминава с тази на голяма част от любителите на киното, но имам доста забележки не само от драматургично естество, заради които Interstellar попадна в списъка ми на филмовите разочарования. Що се отнася до Хобит, то продължавам да твърдя, че Питър Джаксън трябваше да екранизира и това произведение на Джон Роналд Руел Толкин, но и трите филмови части на книгата, с която съм израснал, най-малкото не се доближават до внушението и света, разкрит от Джаксън във Властелинът на пръстените.
В заключение бих пожелал на зрителите по-чести срещи с „Другото кино” и много стойностни, завладяващи и запомнящи се филми през 2015 г.

Ангел Маринов
(организатор на фестивала за късометражно кино „В обектива” – Асеновград)

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)