Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМ ЗА АПОКАЛИПСИСА ПОБЕДИ В СЕДМИЦАТА НА КРИТИКАТА В КАН


21.05.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Психологическата драма на 33-годишния американец Джеф Никълс „Укрий се“ (Take Shelter) спечели наградата в програмата „Седмица на критиката“ на 64-ия кинофестивал в Кан. В нея се състезаваше и българският филм „Аве“ на живеещия в САЩ режисьор Константин Божанов. (Вижте тук списък на участниците в тази фестивална секция).

Филмът на Джеф Никълс разказва за човек, на когото постоянно му се привижда бъдещият апокалипсис. Измъчен до крайност от своите кошмарни видения, младият мъж и баща трябва да разбере от какво по-напред да защити своето семейство - от приближаващата буря или от самия себе си…

Главната роля изпълнява Майкъл Шенън, а неговата съпруга играе Джесика Частейн, която участва и в „Дървото на живота“ на Терънс Малик.

„Take Shelter“ е втори филм на младия режисьор, дебютирал преди 4 години с „Огнестрелни истории“ (Shotgun Stories) също с участието на Майкъл Шенън.

Журито, определило за победител филма на Джеф Никълс, бе ръководено от известния корейски режисьор Ли Чанг Донг, чийто филм „Поезия“ бе отличен с наградата за най-добър сценарий на миналогодишния фестивал в Кан.

Любопитно е, че темата за края на света, е сред основните на 64-ия фестивал в Кан. В основния конкурс бе представен „Меланхолия“ на изгонения вече от фестивала Ларс фон Триер, в който също разказът е фокусиран върху очакването на неизбежния апокалипсис.
Източник: The Film StageКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)