Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФЕСТИВАЛЪТ В РОТЕРДАМ ПРЕДСТАВЯ ПАНОРАМА НА „ЧЕРВЕНИТЕ УЕСТЪРНИ“


27.01.2011  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

С прожекция на гръцкия филм „Wasted Youth” в Ротердам бе открит 40-ия международен кинофестивал, който е сред най-големите световни форуми на независимото кино. Заглавието на гръцкия филм, който е дело на режисьорите Аргирис Пападимитропулос и Ян Фогел, може да се преведе като „Изгубена младеж” или „Похабена младост“. Действието е ситуирано в Атина, където се пресичат съдбите на 16-годишен скейбордист и полицай на средна възраст, ненавиждащ работата си, която му причинява постоянен стрес.
Филмът предава съвременната атмосфера в гръцката столица, рисувайки портрета на общество, преживяващо тежка криза.
Освен този филм, в конкурса за игрално кино са включени още 13 пълнометражни продукции, три от които ще имат своите световни премиери именно в Ротердам.
Според регламента – в конкурса за игрално кино имат право да участват само дебютни филми (първа или втора творба на съответните режисьори).
Сред претендентите за наградите и тази година са най-вече азиатските филми – от Южна Корея, Япония, Шри Ланка, Иран, Тайланд, Индия, както и латиноамериканските – от Колумбия, Бразилия, Мексико, но също и от Европа – от Германия, Испания, Русия. Вижте пълната конкурсна програма тук.
Международното жури с председател аржентинката Лукреция Мартел (Lucrecia Martel), която е сред водещите днес режисьори и сценаристи в световното независимо кино, ще връчи три равностойни награди, всяка от които съпроводена с парична премия от 15 000 евро.
В извънконксурсната програма тази година се откроява панорамата на „Червените уестърни“, включваща т.нар ийстърни, създадени в периода от 1924-а до края на 80-те години в бившите социалистически страни.
Холандската публика ще може да види непознатите за нея, но добре познати на по-възрастните зрители у нас „индиански“ филми с Гойко Митич, които студия ДЕФА бълваше на конвейер в бившата ГДР, а също така и доста любопитни заглавия от бивша Чехословакия, от Полша и Румъния. Но основната част на тази програма е съставена от филми, произведени в бившия Съветски съюз. Повечето от тях са разпространявани в България навремето. Например легендарният „Бялото слънце на пустинята“, „Свой сред чужди, чужд сред свои”, „Тринадесетият войн” и др., а също така и създадения още през 20-те години на миналия век филм на Лев Кулешов „Необикновените приключения на мистър Уест в страната на болшевиките”.
В Холандия се провеждат два много важни кинофестивала – единият е Амстердамският, който е най-големият в света преглед на документалното кино, а другият - Роттердамският, който се е специализирал в откриването на нови филмови територии и таланти. Неговият талисман е тигърът. Първото издание на този фестивал се е провело през юни 1972г. под ръководството на Хуберт Балс, който е негов основател.
40-ият Ротердамски кинофестивал продължава до 6 февруари, когато ще бъде закрит с прожекция на номинирания за "Оскар" филм "Боецът".
Източник: официалният сайт на 40-ия кинофестивал в Ротердам.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)