Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФЕСТИВАЛЪТ НА КУСТУРИЦА НАГРАДИ АББАС КИАРОСТАМИ


07.01.2011  Текст:  Kastel

кинофестивалът в Кустендорф

   

Основаният от Емир Кустурица международен  кинофестивал „Кустендорф“, се провежда за четвърти път (5-11януари) в прословутия Дървен град или Kustendorf. Всъщност името идва от Кустурица – Kust и немско dorf – село. В това необикновено селище, разположено в живописната местност Мокра гора близо до границата на Сърбия с Босна, всичко е направено от дърво. Къщите, хотела, ресторанта, църквата, дори настилката по улиците е дървена. Главната улица се казва „Иво Андрич“, но има улица „Ернесто Че Гевара“, площад „Диего Марадона“, бул. „Федерико Фелини“ и т.н.
На фестивала, който е фокусиран върху съвременното авторско кино, гостуват приятелите на Кустурица от цял свят. Миналата година например дойде лично Джони Деп, а тази година сред световните знаменитости се откроява мексиканската кинозвезда Гаел Гарсия Бернал. Специално за четвъртото издание на фестивала са пристигнали и знаменитите режисьори Абас Киаростами (Иран), Никита Михалков (Русия), Ларс Фон Триер (Дания) и др.
За официалното откриване бяха прожектирани върху голям екран на открити сцени от филма на Фелини „Амаркорд“, съпроводени с музика на живо, изпълнена от прочутия No Smoking Orchestra на Кустурица.

В първия ден бе представен епизод от документалния сериал „Златните 60-те години“ на известния чешки режисьор Отокар Вавра, който през февруари ще навърши 100 години. В рамките на фестивала ще бъдат прожектирани още два негови филма от 60-те години.
В конкурсната програма участват 20 филма от 13 страни, които се съревновават за наградите Златно, Сребърно и Бронзово яйце, които ще определи международното жури с председател Венсан Маравал - известен кинопродуцент и един от основателите на прочутата компания Wild Bunch, участваща в създаването на независими филми.
Сред конкурсните заглавия има и един късометражен българско-македонски филм „Данделион“, дело на дебютанта Игор Христов, завършил миналата година кинорежисура в НАТФИЗ. Всъщност това е неговата дипломна работа. Филмът вече спечели една международна награда в Япония. Игор Христов е роден през 1982г. в Скопие.
Сред конкурсните заглавия има най-много филми от Сърбия и Полша, но също така и от Хърватия, Турция, Русия, Италия, Швеция и др.

Емир Кустурица връчва почетна награда на един от най-ярките представители на иранското кино - режисьорът Аббас Киаростами, в чест на когото в Кустендорф бе организирана специална ретроспективна програма от най-хубавите му филми.
В рамките на фестивала и тази година върви интересна музикална програма. Всяка вечер се изявяват различни групи, които свирят рок, соул, фънк и етномузика.
Очаквайте повече информация за наградените филми, след закриването на фестивала на 11 януари.
Източник: офциалният сайт на кинофестивала в Кустендорф.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)