Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"ФАУСТ" НА АЛЕКСАНДЪР СОКУРОВ СПЕЧЕЛИ "ЗЛАТЕН ЛЪВ" ВЪВ ВЕНЕЦИЯ


10.09.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

68-ият кинофестивал във Венеция завърши с триумф на руския режисьор Александър Сокуров, който спечели наградата „Златен лъв“ за филма си „Фауст“ – последна част от неговата тетралогия, включваща още филмите му за Хитлер („Молох“), Ленин („Телец“) и японския император Хирохито („Слънце“). Журито, председателствано тази година от американския режисьор Дарън Аронофски обоснова своето решение с твърдението, че става въпрос за филм, който е променил всеки, който го е видял.
След прожекцията на своя филм пред журналистите във Венеция Сокуров споделил, че не очаква никакви награди, защото става въпрос за сериозно кино, което едва ли ще бъде оценено адекватно на толкова голямо и лъскаво мероприятие, като Венецианския фестивал.
Но след като научава, че филмът му е обявен за победител в съревнованието, споделя, че това е щастлив ден за руското кино. „Ние всички скърбим по загиналите руски хокеисти, но все пак днес аз съм необичайно щастлив“, - заявява той, получавайки статуетката „Златен лъв“.
Филмът „Фауст“ е заснет по сценарий на Юрий Арабов на немски език. Ролята на Фауст изпълнява известният германски театрален актьор Йоханес Цайлер, а в Мефистофел се превъплъщава ръководителят на авангардния театър DEREVO, Антон Адасинский, живеещ в Дрезден. Според сценария неговият Мефистофел е местен лихвар. Ролята на неговата съпруга изпълнява легендарната германска актриса Хана Шигула. Голяма част от снимките са правени в Чехия и Исландия. Сокуров не успява да намери подходящи места за снимки в Германия и затова изразходва повечето от бюджета на филма за строежа край Прага на огромен средновековен замък. А в Исландия пък снима финалните сцени на място, което е унищожено няколко седмици по-късно от избухналия вулкан.
На пресконференцията след световната премиера на филма си Александър Сокуров заявява, че смята Фауст за един от най-важните персонажи в световната литература. „Какво би била световната литература без „Фауст“? Това е реален, исторически персонаж, също като и другите герои от моята тетралогия - Хитлер, Ленин и император Хирохито“, - споделя режисьорът.
Идеята за филма „Фауст“ Сокуров носи в себе си повече от 30 години.
Специалната награда на журито бе връчена на италианския режисьор Емануеле Криалезе за филма му „Материк“ или „Твърда земя“ (Terraferma), посветен на актуалната днес тема за незаконната имиграция.
С изненада бе посрещнато решението на журито да награди със „Сребърен лъв“ за режисура Shangjun Cai (Цай Шанцзюн), създател на бруталния китайски филм „Хора, планина, хора, море“ (Ren Shan Ren Hai). Този филм бе включен в последния момент в конкурсната програма.
Онези, които прибързано твърдяха, че интересът към азиатското кино е намалял, не се оказаха прави, защото и този път във Венеция филмите от този континент получиха признание. Така например популярната в Хонконг актриса Диание Ип бе удостоена с „Купа Волпи“ за най-добра женска роля във филма на Ан Хуей „Обикновен живот“. Тя изпревари съпернички, като Кейт Уинслет, Джоди Фостър и Кира Найтли.
С наградата за най-добра мъжка роля бе отличен ирландският актьор от немски произход Майкъл Фасбендър, еднакво добре пресъздал на екрана известния психоаналитик Карл Густав Юнг от филма на Дейвид Кроненбърг „Опасен метод“, както и наш съвременник от Ню Йорк, страдащ от сексуална зависимост и неспособност за чувствени отношения от филма „Срам“ на британския режисьор Стивън Маккуин.
А с приза на името на Марчело Мастрояни за най-добър актьорски дебют бяха наградени Сота Сометани и Фуми Никайдо - изпълнители на главните роли от японския филм на Сион Соно „Himizu“  .
Пълният списък с всички награди може да прочетете в официалния сайт на 68-ия кинофестивал във Венеция.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)