Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"ЕВРОПОЛИС, ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА" ВЗЕ НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ В КЕНТ, АНГЛИЯ


22.10.2011  Текст:  Kastel

награда за български филм

   

"ЕВРОПОЛИС, ГРАДЪТ НА ДЕЛТАТА" на режисьора Костадин Бонев и сценариста Влади Киров спечели поредно международно отличие - наградата за най-добър документален филм на международния филмов фестивал в Кент, Англия. Фестивалът е част от веригата филмови фестивали за независимо кино заедно с фестивалите в Тенерифе, Мадрид, Сeнтропе, Обединените Арабски емирства и др. През това лято пак в Англия нашият филм бе отличен с наградата на публиката на фестивала на документалното кино в Лондон. А сега в Кент триумфира в конкуренция с още три номинирани документални филми - японският "ХИРОШИМА – ПХЕНЯН" (Hiroshima Pyonyan) на Такаши Ито, "ПРОБЛЕМЪТ" (Problema) на Ралф Шмерберг и "СПАСИТЕЛИТЕ" (The Rescuers) на Майкъл Кинг. Голямата награда за най-добър игрален филм на фестивала бе присъдена на "ПЛАШИЛО" (Bijuka) на индийския режисьор Аштар Сайед.

Триумфалното шествие по международните фестивали на „ЕВРОПОЛИС” започна след представянето му на 13-ия София Филм Фест в София, след което спечели наградата „Златен ритон“ на 17-ия фестивал на българското документално и анимационно кино в Пловдив. После бе отличен с Голямата награда за документален филм на кинофестивала "Волоколамский рубеж", с почетен диплом от Los Angeles Reel Film Festival, с голямата награда във Фрайщат, Австрия, с наградата Official Best of Fest в Сиатъл и с наградата за сценарий на фестивала "Златен витяз" в Русия. Показан бе на кинофестивалите Planet Doc Review във Варшава, Н2О в Москва, участва и в програмите Docs For Sale на Амстердамския кинофестивал IDFA.

"Европолис" е българо-австрийска продукция за някогашното голямо пристанище на края на Дунава. Днес това място е забравено от бога и неговите жители, останали по-малко от 4000, се надяват на Европа за да тръгне бизнеса им. Филмът е мозайка от случки описващи историята на Сулина, размисли за живота и миналото изказани от самите хора. Най-възрастният герой  е над 80 години, а  най-малкото момче на 12.

Макар и създаден преди две години, филмът на Костадин Бонев и Влади Киров все още е желан гост по кинофестивалите, където се посреща с огромен интерес от публиката, която е впечатлена от уникалната съдба на Сулина - селището, разположено на делтата на Дунав. През 1933 г. Еугениу Ботез, инженер по професия и комендант на пристанището на град Сулина, написал роман. Озаглавил го „Европолис” и го подписал с името Жан Барт. Година по-късно починал. В този странен роман Жан Барт предрекъл, че пълният с живот град скоро ще загине, а след него бавно и мъчително ще загине и Европа. Няколко години по-късно предсказанието му започнало да се сбъдва.
Захапал парче суша между многобройните ръкави и канали, Сулина, градът на делтата, днес е забравен от бога. Жителите му, по-малко от 4000, се надяват на Европа, за да им тръгне бизнесът. Признават го открито пред камерата на Костадин Бонев. Историята на един изгубен Европолис, родил се много преди раждането на Европейския съюз.

Предстоящите международни участия на "ЕВРОПОЛИС" са на фестивалите в Люцерн, Швейцария в края на октомври и в Будапеща в началото на ноември.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)