Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЕКСПЕРИМЕНТ, КОЙТО ВЪЗКРЕСЯВА ВЯРАТА В КИНОТО


22.11.2011  Текст:  Kastel

документално кино

   

На този въпрос се опитва да отговори документалният филм „ЖИВОТЪТ ТАКЪВ, КАКЪВТО Е“ (Life in a day, 2011) - може би най-амбициозният проект на най-популярния видео сайт YouTube. Съвместно с Нешънъл Джиографик, продуциран от Ридли Скот и режисиран от Кевин МакДоналд, 90-минутният филм „Life in a Day“ разказва за нещата от живота, случили се на Земята на точно определена дата - 24-ти юли 2010-та година. Но уникалното е в това, че го прави не чрез официалната кинохроника, а чрез любителските филмчета на повече от 300 жители от най-различни кътчета на нашата планета.
Целта на проекта е да покаже изключителното разнообразие от дейности, хора, раси, професии, занимания и хобита, които са част от само едно денонощие на планетата ни. Повече от 80 хиляди клипа с обща продължителност от над 4500 часа, изпратени от потребителите на 192 страни на 24-ти юли 2010-та, образуват филм за живота такъв какъвто е, по-реален от всяко ТВ-риалити шоу.
Една от най-важните особености на този филм е тази, че в него няма главни и второстепенни персонажи. Няма и актьори, а само редови, обикновени хора като всеки от нас, които обаче са се осмелили да разкажат на света за един-единствен ден от своя живот.
Знаменитият режисьор и продуцент Ридли Скот не крие своето удовлетворение от факта, че проектът е предизвикал интереса на толкова много хора от целия свят. „Мисля, че филмът „Животът в един ден“ ще вдъхнови още много хора да грабнат видеокамера и да разкажат своите истории“, заявява той.
„Работата върху този филм беше действително необикновено преживяване за мен и целия екип, който ми помогна да изгледам и оценя тези 4500 часа видео. Това е нещо потресаващо. Видяхме толкова много истории на различни хора, че сме готови да монтираме 20 филма, — споделя Кевин Макдоналд, режисьорът на „Live in a day“. — Всичко това е не само израз на тяхната необикновена наблюдателност и желание да споделят със света нещо важно, но също и на необикновеното кинематографично майсторство на толкова много неизвестни хора по света. Именно благодарение на тях се получи този ярък, целеустремен и емоционален филм, който действително дава възможност на зрителите да почувстват колко необикновен всъщност е бил този случайно избран ден от календара - 24 юли 2010 година“.
Проектът „Life in a day“ е като глътка свеж въздух в зловонната атмосфера на фалша и скудоумието, която попиваме всеки ден чрез комерсиалната помия, изливаща се върху нас от кино- и телевизионните екрани.
Според някои този филм е първият опит за глобално кино, но според мен е превъзходно документално кино, заслужаващо навярно много повече „Оскар“ от 15-те заглавия, намерили място в обявения преди няколко дни кратък списък на официалните претенденти за престижната награда за най-добър документален филм на 2011 година.
Впрочем, ето ги имената на официалните претенденти за документалния „Оскар“, обявени от Американската филмова академия: „Battle for Brooklyn“, „Bill Cunningham New York“, „Buck“, „Hell and Back Again“, If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front“, „Jane's Journey“, „The Loving Story“, „Paradise Lost 3: Purgatory“, „Pina“, „Project Nim“, „Semper Fi: Always Faithful“, „Sing Your Song“, „Undefeated“, „Under Fire: Journalists in Combat“, We Were Here“. Сред тези 15 заглавия е и триизмерният „Пина“ на режисьора Вим Вендерс, който гледахме неотдавна.
„ДРУГОТО КИНО“ ви информира за уникалния филм на Ридли Скот и Кевин Макдоналд още в началото на годината, когато бе представен на кинофестивала „Сънданс“ и на Берлинале. Но сега може да го гледате онлайн (с бг субтитри!) и да се презаредите с любов към киното!
Линк към филма „Live in a day“.
 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации