Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЕДИН ОТ "МОНТИ ПАЙТЪН" ПРИСТИГА НА 19-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


17.02.2015  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

„Историята не винаги е това, което се случва, а това, което хората искат да си мислят, че се е случило”, споделя димпломантът по история от Оксфорд, който освен актьор и режисьор от групата на Монти Пайтън, е и сценарист, разказвач и водещ на исторически документални ТВ поредици, както и преподавател по история на Средновековието в Сорбоната и в UCLA.

Историята на деветнайсетгодишния София Филм Фест пък е свързана с първите срещи на българските зрители с филмите на Монти Пайтън и техните създатели. След легендарния фестивал на Монти Пайтън, организиран съвместно с Британски съвет преди 19 години в Дома на киното, на който Тери Джоунс присъства лично и представи за първи път филма си „Шумът на върбите” пред изключително ентусиазирана публика, хората цитираха реплики и скечове от филмите на уникалните творци. Британските комици отдавна са влезли под кожата на почитатели от цял свят. Публиката в София не прави изключение – всички обожават творбите им, а Тери Джоунс и Майкъл Пейлин са били специални гости на София Филм Фест и са сред носителите на Наградата на София на Столична община.

На 19-ото издание на фестивала Тери Джоунс идва отново, за да представи лично класиките: „Монти Пайтън и Свещеният Граал”, „Животът на Брайън според Монти Пайтън” (нали знаете, че една сцена от филма е обявена за най-смешната на всички времена?), „Монти Пайтън Live в Холивуд Боул” от преди 33 години, на режисьорите Тери Хюз и Иън Макнотън, „Смисълът на живота според Монти Пайтън” и невероятното шоу „Монти Пайтън на живо (предимно)”. 

Терънс Греъм Пари Джоунс е роден на 1 февруари през 1942 г. и в живота си играе няколко главни роли - на комедиен актьор, разказвач на истории, писател на детски приказки, автор на научни студии и статии за международната политика, автор на музика, режисьор и сценарист на най-любимите филми на много поколения. Тери Джоунс завършва история в Оксфорд, а успоредно с ролите си в телевизионни и филмови продукции, пише книги за Джефри Чосър, за кръстоносците, за хората и живота през Средновековието. През 1981 излиза първата му книга с приказки, а освен книги за деца пише и исторически изследвания, сценарии за Монти Пайтън, както и за филма „Лабиринт” (1986) на Джим Хенсън. Тери Джоунс написва и роман за и със своя любим приятел Дъглас Адамс през 1997 г. - „Титаник – звездният кораб”. След година по романа е създадена видеоигра, а в нея освен Тери Джоунс участват Дъглас Адамс и Джон Клийз. Само като актьор и сценарист Тери Джоунс има над 38 филма. Композира и музиката към три от филмите на Монти Пайтън. Автор е и на песните към един от последните филми, на който е и режисьор – „Шумът на върбите“ („The Wind in the Willows”, 1996).
Присъствието на Тери Джоунс в телевизионни продукции е значително, той пише сценарии, а в повечето случаи е разказвач и водещ на документалните поредици на BBC за „Кръстоносците” от 1996 г., „Древните открития” от 1998 г., „Живот през Средните векове” (2004), „Историята на единствения” (2005), а също и участва в документалния филм – „Концерт за Джордж” (2003), посветен на Джордж Харисън. Стилът му на водене е увлекателен и изпълнен с невероятно чувство за хумор. Повечето от историческите поредици се излъчват по сателитния канал “History”.

19-ят София Филм Фест ще зарадва своята публика и с два филма,
рамкиращи историята на феномена „Монти Пайтън“:

  • Документалният „Монти Пайтън Live в Холивуд Боул” на режисьорите Тери Хюз и Иън Макнотън е запечатал хумора, импулсите и трепета на спектакъла на шестимата невероятни комици в „Холивуд Боул” през 1980 г.
  • Уникалното 150-минутно шоу „Монти Пайтън на живо (предимно)” е запис на последния от общо десетте спектакъла на легендарната комедийна трупа - Ерик Айдъл, Джон Клийз, Майкъл Пейлин, Тери Джоунс и Тери Гилиъм, изнесен на сцената на O2 Arena в Лондон на 20 юли 2014 г. и излъчен на живо в хиляди киносалони по света, както и по телевизиите в повече от 100 страни.
    Миналото лято в столичния Дом на киното имаше няколко прожекции на това блестящо шоу, дало повод на "Другото кино" да припомни историята на невероятните британски комици в публикация, озаглавена "НЕВЕРОЯТНОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА "МОНТИ ПАЙТЪН". 
    А сега и Тери Джоунс ще се завърне в София отново след 19 години! 
    Очакваме догодина и Тери Гилиам...
    Източник: официалният сайт на 19-ия София Филм ФестКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)