Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЖОРДЖ КЛУНИ НА 55


06.05.2016  Текст:  Красимир Кастелов

Джордж Клуни

   

55 години навърши знаменитият американски актьор Джордж Клуни, който въпреки комерсиалния си успех заслужава поздравления и от "Другото кино", защото не е скроен по стандартите на холивудските звезди. Ако бе изиграл само ролите си в "Спешно отделение", "Един прекрасен ден", "Батман и Робин", "Миротворецът" и "Бандата на Оушън" едва ли би заслужавал някакво внимание, но той е оставил забележима следа както с участието си и в "О, братко, къде си?", "Сириана", "Добрият германец", "Майкъл Клейтън", "Изгори след прочитане" и "Високо в небето", така и като режисьор на умни филми, като "Лека нощ и късмет" и "Маската на властта".

До неотдавна жълтата преса едва смогваше да разказва за безбройните му любовни афери, които той безцеремонно прекъсваше, ако продължат прекалено дълго. Излизал е с Кели Престън, Денис Кросби, по-малката сестра на Мишел Пфайфър - Диди, модела Кимбърли Ръсел, Селин Балитран, Сара Ларсън и много други.  Малко преди да навърши 50 се раздели и с италианския модел и телевизионна звезда Елизабета Каналис, опровергавайки слуховете за предстояща сватба. Но на всичко това бе сложен край през 2014 година, когато заклетият ерген най-после надяна хомота на семейния живот, сключвайки брак с красивата адвокатка от Бейрут Амал Аламудин, която е със 17 години по-млада от него.

Истината е, че обаятелният актьор, все пак, е бил женен веднъж – през 1989 година за актрисата Талия Балсам. Но семейната му идилия трае едва две години. Почти толкова време отнема и шумният му бракоразводен процес. 

„Разрешил съм си само един брак през този живот“, коментира с усмивка актьорът този период от живота си. След раздялата със съпругата си той се зарича да остане вечен ерген. Дори се обзалага на по $10 000 с Мишел Пфайфър и Никол Кидман, че няма да се ожени повторно до 40-ата си годишнина. След като спечелва облога, удвоява залога – този път, че няма да стане баща преди 50-ия си рожден ден. И пак излезе победител. 

Джордж Клуни става известен сравнително късно – на 33 години - след като изпълнява ролята на доктор Рос в популярния и у нас тв-сериал „Спешно отделение“ (1994). От този момент нататък актьорът, който дотогава се е снимал само в треторазредни филми като „Завръщането на доматите-убийци“ и второстепенни телевизионни сериали, изведнъж се превръща в световна знаменитост.

„Спешно отделение“ печели огромна популярност, излъчва се по телевизия NBC в продължение на 15 сезона и е носител на наградите „Еми“ и „Златен глобус“. За ролята си в него Джордж Клуни е номиниран за повечето важни телевизионни награди в Америка. Разбира се, освен слава и пари, участието в „Спешно отделение“ му открива невероятни перспективи и за кариера на големия екран. И той се възползва от тях по най-добрия начин.

Снима се в „Един прекрасен ден“ (1996) заедно с Мишел Пфайфър, в „Миротворецът“ (1997) с Никол Кидман, в „Извън контрол“ (1998) с Дженифър Лопес и се утвърждава като холивудска звезда, подходяща за роли на чаровен любовник.

Само че Клуни бързо разбира, че това не е неговият път. И ето, че през 1998-а се появява във военната драма на Терънс Малик „Тънка червена линия“, а скоро след това изненадва всички с пародийните си превъплъщения в „Трима крале“ (1999) на Дейвид О. Ръсел и особено в „О, братко, къде си?“ (2000) на Итън и Джоел Коен. Именно под режисурата на двамата братя разкрива необикновения си талант да играе на ръба на драмата и комедията, влагайки иронични и дори саркастични нотки в интерпретацията на нестандартните си герои от филми като „Непоносима жестокост“ (2003) и „Изгори след прочитане“ (2008). Самият Клуни определя своето изпълнение във втория като „триумф на идиотизма“, добавяйки, че е имал късмет да работи с братята Коен.
Междувременно се справя блестящо и с драматични роли в сериозни филми, които му носят един „Оскар“ (за филма „Сириана“ през 2006-а) и още две номинации за „Майкъл Клейтън“ (2007) и „Високо в небето“ (2009). 

Масовата публика обаче предпочита превъплъщенията му в приключенски продукции от типа на „Бандата на Оушън“ (2001), което се вижда от рекордните приходи, възлизащи на $450 млн. Клуни участва и в двете продължения на този касов хит - съответно през 2004 и 2007 г.
Но вместо да се остави да го носи вълната на огромната популярност, той неочаквано се насочва към сложни, политически теми – както с ролите си в „Сириана“, „Добрият германец“ и „Майкъл Клейтън“, така и с режисьорския си дебют „Самопризнанията на един опасен ум” (2002). А още с втория си опит като режисьор („Лека нощ и късмет“, 2005) доказва безспорния си кинематографичен талант и свободолюбивата си гражданска позиция. В него съчетава умело елементи на документалното кино и драмата, пресъздавайки истински събития от началото на 50‑те години на миналия век в САЩ, когато телевизионният репортер и водещ Едуард Р. Мъроу с подкрепата на продуцента Фред Френдли се обявява открито срещу печално известния американски сенатор Джозеф Макарти и неговите опити да ограничи свободата на медиите. „Лека нощ и късмет“ е номиниран за 6 награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добра режисура на Джордж Клуни.

През 2011-а излиза поредният режисьорски филм на звездата, озаглавен „Маската на властта" (The Ides of March), който отново е с политическа тематика. „Това е класическа история за неутолимата човешка жажда за власт, пари и влияние. На какво е готов човек, за да получи всичко това, колко хора ще нарани, преследвайки тази цел? Това са въпроси, на които този филм ще отговори”, заявява в интервю Бо Уилимън, по чиято пиеса е филмът на Клуни.
Също през 2011-а излиза и филмът „Потомци“ на режисьора Александър Пейн, в който Джордж Клуни изпълнява една от най-добрите си роли в киното.
Следващото му екранно превъплъщение е под режисурата на Алфонсо Куарон в отличения със 7 награди "Оскар" научно-фантастичен филм "Гравитация" (2013). 
Но през 2014 г. разочарова почитателите на режисьорския му талант с филма "Пазители на наследството", както и с не особено сполучливите избори на роли, които изпълнява в следващите си четири филма ("Text Santa 2014","Утреландия", "A Very Murray Christmas" и "Аве, Цезаре!").
Надеждата ни отново да го видим в стойностна кинотворба може и да се сбъдне съвсем наскоро, когато излезе по екраните осмият режисьорски филм на Джоди Фостър "Пулсът на парите", в който той изпълнява една от главните роли. 

 Източник: част от моята статия за Джордж Клуни във в. "ТВ Сага" от 19.05.2011 г.

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)