Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЖОРДЖ КЛУНИ НА 55


06.05.2016  Текст:  Красимир Кастелов

годишнина

   

55 години навърши знаменитият американски актьор Джордж Клуни, който въпреки комерсиалния си успех заслужава поздравления и от "Другото кино", защото не е скроен по стандартите на холивудските звезди. Ако бе изиграл само ролите си в "Спешно отделение", "Един прекрасен ден", "Батман и Робин", "Миротворецът" и "Бандата на Оушън" едва ли би заслужавал някакво внимание, но той е оставил забележима следа както с участието си и в "О, братко, къде си?", "Сириана", "Добрият германец", "Майкъл Клейтън", "Изгори след прочитане" и "Високо в небето", така и като режисьор на умни филми, като "Лека нощ и късмет" и "Маската на властта".

До неотдавна жълтата преса едва смогваше да разказва за безбройните му любовни афери, които той безцеремонно прекъсваше, ако продължат прекалено дълго. Излизал е с Кели Престън, Денис Кросби, по-малката сестра на Мишел Пфайфър - Диди, модела Кимбърли Ръсел, Селин Балитран, Сара Ларсън и много други.  Малко преди да навърши 50 се раздели и с италианския модел и телевизионна звезда Елизабета Каналис, опровергавайки слуховете за предстояща сватба. Но на всичко това бе сложен край през 2014 година, когато заклетият ерген най-после надяна хомота на семейния живот, сключвайки брак с красивата адвокатка от Бейрут Амал Аламудин, която е със 17 години по-млада от него.

Истината е, че обаятелният актьор, все пак, е бил женен веднъж – през 1989 година за актрисата Талия Балсам. Но семейната му идилия трае едва две години. Почти толкова време отнема и шумният му бракоразводен процес. 

„Разрешил съм си само един брак през този живот“, коментира с усмивка актьорът този период от живота си. След раздялата със съпругата си той се зарича да остане вечен ерген. Дори се обзалага на по $10 000 с Мишел Пфайфър и Никол Кидман, че няма да се ожени повторно до 40-ата си годишнина. След като спечелва облога, удвоява залога – този път, че няма да стане баща преди 50-ия си рожден ден. И пак излезе победител. 

Джордж Клуни става известен сравнително късно – на 33 години - след като изпълнява ролята на доктор Рос в популярния и у нас тв-сериал „Спешно отделение“ (1994). От този момент нататък актьорът, който дотогава се е снимал само в треторазредни филми като „Завръщането на доматите-убийци“ и второстепенни телевизионни сериали, изведнъж се превръща в световна знаменитост.

„Спешно отделение“ печели огромна популярност, излъчва се по телевизия NBC в продължение на 15 сезона и е носител на наградите „Еми“ и „Златен глобус“. За ролята си в него Джордж Клуни е номиниран за повечето важни телевизионни награди в Америка. Разбира се, освен слава и пари, участието в „Спешно отделение“ му открива невероятни перспективи и за кариера на големия екран. И той се възползва от тях по най-добрия начин.

Снима се в „Един прекрасен ден“ (1996) заедно с Мишел Пфайфър, в „Миротворецът“ (1997) с Никол Кидман, в „Извън контрол“ (1998) с Дженифър Лопес и се утвърждава като холивудска звезда, подходяща за роли на чаровен любовник.

Само че Клуни бързо разбира, че това не е неговият път. И ето, че през 1998-а се появява във военната драма на Терънс Малик „Тънка червена линия“, а скоро след това изненадва всички с пародийните си превъплъщения в „Трима крале“ (1999) на Дейвид О. Ръсел и особено в „О, братко, къде си?“ (2000) на Итън и Джоел Коен. Именно под режисурата на двамата братя разкрива необикновения си талант да играе на ръба на драмата и комедията, влагайки иронични и дори саркастични нотки в интерпретацията на нестандартните си герои от филми като „Непоносима жестокост“ (2003) и „Изгори след прочитане“ (2008). Самият Клуни определя своето изпълнение във втория като „триумф на идиотизма“, добавяйки, че е имал късмет да работи с братята Коен.
Междувременно се справя блестящо и с драматични роли в сериозни филми, които му носят един „Оскар“ (за филма „Сириана“ през 2006-а) и още две номинации за „Майкъл Клейтън“ (2007) и „Високо в небето“ (2009). 

Масовата публика обаче предпочита превъплъщенията му в приключенски продукции от типа на „Бандата на Оушън“ (2001), което се вижда от рекордните приходи, възлизащи на $450 млн. Клуни участва и в двете продължения на този касов хит - съответно през 2004 и 2007 г.
Но вместо да се остави да го носи вълната на огромната популярност, той неочаквано се насочва към сложни, политически теми – както с ролите си в „Сириана“, „Добрият германец“ и „Майкъл Клейтън“, така и с режисьорския си дебют „Самопризнанията на един опасен ум” (2002). А още с втория си опит като режисьор („Лека нощ и късмет“, 2005) доказва безспорния си кинематографичен талант и свободолюбивата си гражданска позиция. В него съчетава умело елементи на документалното кино и драмата, пресъздавайки истински събития от началото на 50‑те години на миналия век в САЩ, когато телевизионният репортер и водещ Едуард Р. Мъроу с подкрепата на продуцента Фред Френдли се обявява открито срещу печално известния американски сенатор Джозеф Макарти и неговите опити да ограничи свободата на медиите. „Лека нощ и късмет“ е номиниран за 6 награди „Оскар“, включително за най-добър филм и най-добра режисура на Джордж Клуни.

През 2011-а излиза поредният режисьорски филм на звездата, озаглавен „Маската на властта" (The Ides of March), който отново е с политическа тематика. „Това е класическа история за неутолимата човешка жажда за власт, пари и влияние. На какво е готов човек, за да получи всичко това, колко хора ще нарани, преследвайки тази цел? Това са въпроси, на които този филм ще отговори”, заявява в интервю Бо Уилимън, по чиято пиеса е филмът на Клуни.
Също през 2011-а излиза и филмът „Потомци“ на режисьора Александър Пейн, в който Джордж Клуни изпълнява една от най-добрите си роли в киното.
Следващото му екранно превъплъщение е под режисурата на Алфонсо Куарон в отличения със 7 награди "Оскар" научно-фантастичен филм "Гравитация" (2013). 
Но през 2014 г. разочарова почитателите на режисьорския му талант с филма "Пазители на наследството", както и с не особено сполучливите избори на роли, които изпълнява в следващите си четири филма ("Text Santa 2014","Утреландия", "A Very Murray Christmas" и "Аве, Цезаре!").
Надеждата ни отново да го видим в стойностна кинотворба може и да се сбъдне съвсем наскоро, когато излезе по екраните осмият режисьорски филм на Джоди Фостър "Пулсът на парите", в който той изпълнява една от главните роли. 

 Източник: част от моята статия за Джордж Клуни във в. "ТВ Сага" от 19.05.2011 г.

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание