Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЖИН КЕЛИ - МАГЬОСНИКЪТ НА ТАНЦА


23.08.2010  Текст:  Kastel

ГОДИШНИНИ

   

На днешната дата преди 98 години е роден един от най-великите киноактьори, родени под знака на Лъва - легендарният Джин Кели, който ще остане в историята на киното със своето участие в най-хубавите мюзикъли и на първо място с незабравимата сцена от „Да пееш под дъжда” (1952) - филмът, на който е и сърежисьор със Стенли Донън.

Този мюзикъл неотдавна бе поставен от Американския филмов институт под номер 5 в класацията на най-добрите американски филми в историята на киното .
Джин Кели е роден на 23 август 1912 година в Питсбърг, Пенсилвания и починал на 2 февруари 1996-та в Бевърли Хилс, Калифорния. Освен с великолепната си игра в споменатия вече филм „Да пееш под дъжда”, той ще бъде запомнен и с дългогодишното му плодотворно сътрудничество с режисьора Винсънт Минели, който му дал възможност да разкрие напълно блестящите си умения на балетист и танцьор в легендарни музикални филми като „Пиратът” (1948), „Един американец в Париж” (1951) и „Бригадун” (1954).
Джин Кели ще бъде запомнен и като създател на един от най-грандиозните мюзикъли в историята на киното – „Хелоу, Доли” (1969), който обаче не успял да възвърне вложените за производството му $25 млн. – фантастична сума за онова време!


Джин Кели позира с Барбра Срейзанд и Луис Армстронг, които играят главните роли в неговия филм "Хелоу, Доли! (1969)

Ако сега се запитаме: „Кой е най-великият танцьор на екрана?”, не се съмнявам, че мнозинството от онези, които са изкушени от киното, ще произнесат името на Джин Кели наред с това на Фред Астер. Затова нека на рождената му дата си припомним за този блестящ талант. Киното едва ли би било толкова популярно изкуство без звезди като Джин Кели...Коментари (0)