Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЖИН КЕЛИ - МАГЬОСНИКЪТ НА ТАНЦА


23.08.2010  Текст:  Kastel

ГОДИШНИНИ

   

На днешната дата преди 98 години е роден един от най-великите киноактьори, родени под знака на Лъва - легендарният Джин Кели, който ще остане в историята на киното със своето участие в най-хубавите мюзикъли и на първо място с незабравимата сцена от „Да пееш под дъжда” (1952) - филмът, на който е и сърежисьор със Стенли Донън.

Този мюзикъл неотдавна бе поставен от Американския филмов институт под номер 5 в класацията на най-добрите американски филми в историята на киното .
Джин Кели е роден на 23 август 1912 година в Питсбърг, Пенсилвания и починал на 2 февруари 1996-та в Бевърли Хилс, Калифорния. Освен с великолепната си игра в споменатия вече филм „Да пееш под дъжда”, той ще бъде запомнен и с дългогодишното му плодотворно сътрудничество с режисьора Винсънт Минели, който му дал възможност да разкрие напълно блестящите си умения на балетист и танцьор в легендарни музикални филми като „Пиратът” (1948), „Един американец в Париж” (1951) и „Бригадун” (1954).
Джин Кели ще бъде запомнен и като създател на един от най-грандиозните мюзикъли в историята на киното – „Хелоу, Доли” (1969), който обаче не успял да възвърне вложените за производството му $25 млн. – фантастична сума за онова време!


Джин Кели позира с Барбра Срейзанд и Луис Армстронг, които играят главните роли в неговия филм "Хелоу, Доли! (1969)

Ако сега се запитаме: „Кой е най-великият танцьор на екрана?”, не се съмнявам, че мнозинството от онези, които са изкушени от киното, ще произнесат името на Джин Кели наред с това на Фред Астер. Затова нека на рождената му дата си припомним за този блестящ талант. Киното едва ли би било толкова популярно изкуство без звезди като Джин Кели...Коментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание