Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЖАФАР ПАНАХИ СПЕЧЕЛИ „ЗЛАТНА МЕЧКА“ НА БЕРЛИНАЛЕ ЗА НОВИЯ СИ ФИЛМ „ТАКСИ“


15.02.2015  Текст:  Kastel

румънско кино

   

Международното жури на 65-то издание на Берлинале, председателствано от американския режисьор Дарън Аронофски, отличи със „Златна мечка“ новия филм на иранеца Джафар Панахи, а наградата получи неговата племенница, защото той има забрана да напуска Иран.
Както е известно, през 2010 година Панахи е осъден в родината си на шест години затвор за „опит за престъпления срещу националната сигурност“, защото е искал да заснеме документален филм за масовите протести след президентските избори в Иран през 2009 г.
Освен това му е наложена 20-годишна забрана да се занимава с кино, да дава интервюта и да напуска страната. Впоследствие наказанието му е променено на домашен арест.
„Сребърна мечка“ за най-добра режисура спечелиха румънецът Раду Жуде за филма "Аферим!“, който е копродукция на Румъния, България и Чехия, и полякинята Малгожата Шумовска за полския филм „Тяло“.
Специалната награда на журито бе връчена на чилиеца Пабло Ларейн за филма „Клубът“ (El club).
С наградите за най-добра актриса и най-добър актьор бяха удостоени Шарлот Рамплинг и Том Кортни, които изпълняват главните роли в „45 години“ (45 Years) - третият пълнометражен филм на новоизгряващата звезда на британското кино Андрю Хейг (Andrew Haigh),
„Сребърна мечка“ за операторско майсторство получиха Евгений Привин и Сергей Михалчук за работата им над филма на Алексей Герман-младши „Под електрическите облаци“.
С наградата за най-добър сценарий бе отличен чилиецът Патрисио Гусман за филма „Перленото копче“ (El boton de nacar), на който е и режисьор.

Източник: официалният сайт на 65-ото Берлинале, dnevnik.bg

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)