Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДВА ПРЕВЪЗХОДНИ ФИЛМА ОТ РУБРИКАТА "ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ"


05.03.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

През първия фестивален ден в кино „Люмиер“ бяха представени два от общо 25-те филма от рубриката „Киното днес – големите майстори“ – норвежкият „Донякъде нежен“ (А Somewhat Gentle Man) и южнокорейският „Поезия“ (Poetry).
Известният шведски актьор Стелан Скарсгард ("Порейки вълните", "Абърдийн", "Призраците на Гоя" и др.) се превъплъщава превъзходно в ролята на застаряващ мъж, излязъл от затвора след 12-годишна присъда за убийство. Семейството му не иска и да чуе за него, но затова пък „приятелите“ от бандата са готови да му помогнат с работа и подслон. Големият въпрос е как Улрик ще разчисти своите сметки с миналото? Отговорът, който дава филмът, режисиран майсторски от Ханс Петер Моланд, е неочакван и нестандартен. Заслужава си да се види, за да се насладите на талантливото разчупване на каноните на този тип кино.
Филмът "Поезия" на знаменития корейски майстор Ли Чанг Донг ("Оазис", "Тайно сияние" и др.) е сред най-високо оценените в света през миналата година. Той бе отличен с награда за най-добър сценарий на кинофестивала в Кан и е сред номинираните за азиатските филмови награди в категорията „Най-добър филм“, които ще бъдат връчени на 21 март в Хонконг.
Този филм заслужава специален анализ, което ще се опитам да направя в някоя от следващите публикации, но засега само ще кажа, че предизвика у мен истинска възхита пред майсторството на неговите създатели, които си служат гениално с езика на киното, за да покажат и внушат житейски истини, изискващи пълно отваряне на сърцата ни, за да бъдат почувствани и разбрани.
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)