Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДВА ИРАНСКИ ФИЛМА ВЛЯЗОХА В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ В ПРОГРАМАТА НА КАН


11.05.2011  Текст:  Kastel

Джафар Панахи

   

Два социално ангажирани филма, заснети в полунелегални условия в Иран от осъдените от режима режисьори Джафар Панахи и Мохамад Расулов, бяха включени в последния момент в програмата на фестивала. По нелегални канали те са пристигнали в Кан преди няколко дни.

Творбата на Джафар Панахи „Това не е филм“ (In Film Nist) ще бъде представена на 20 май в рамките на програмата за специални прожекции. Тя има автобиографичен характер. Показан е един ден от живота на режисьора, който очаква решението на апелационния съд. Съавтор на филма е Mojtaba Mirtahmasb - ирански документалист, бивш асистент на Джафар Панахи.

Филмът на Мохамад Расулов „Сбогом“ (Bé Omid é Didar) обаче ще се състезава за награда в конкурса „Особен поглед“. В него се разказва за млад адвокат от Техеран, който прави всичко възможно, за да се сдобие с виза и да напусне родината си. Заснет е през изминалата зима.

Двамата ирански режисьори, срещу които има произнесени присъди за по 6 години затвор и забрана да снимат в родината си 20 години, са обжалвали решенията на съда и в момента са под домашен арест до окончателното постановяване на присъдите им.

„Докато сме живи, ще се борим за свободата на иранското кино. Именно това ни подтикна да прекрачим границите, наложени от цензурата“, се казва в писмото до фестивала от Джафар Панахи, който е печелил престижната награда „Златна камера”(Camera d'Or) в Кан през 1995-а с филма си „Белият балон” (The White Balloon), а също и „Златен лъв” от Венецианския кинофестивал през 2000-а година за социално-политическата си драма „Кръгът” (The Circle).

„Трудностите, които ни се налага да преодоляваме – са едновременно и нашият най-голям късмет, – пише още Панахи в своето писмо. – Този привиден парадокс ни помогна да не не изгубим надежда и да продолжим своята работа. По света има още много проблеми и ние сме длъжни да не се предаваме, а да търсим решения“.

Източник: официалният сайт на 64-ия кинофестивал в Кан.
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)