Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДОМЪТ НА КИНОТО ПРЕДСТАВЯ ФИНАЛИСТИТЕ ЗА НАГРАДАТА "LUX"


08.12.2015  Текст:  Kastel

Кристина Грозева и Петър Вълчанов

   

На тържествена церемония, състояла се в Страсбург на 24 ноември,
бе връчена филмовата награда "LUX" на Европейския парламент.
Този път с престижното отличие бе удостоен филмът "МУСТАНГ" - копродукция на Турция, Франция, Катар и Германия. Евродепутатите го предпочетоха пред нашия "УРОК" и "MEDITERRANEA" (копродукция на Италия, Франция, САЩ, Германия и Катар). За втори път (след "Източни пиеси") българско заглавие достига до финала
на надпреварата за това престижно отличие. 

Денис Гамзе Ергювен, която е режисьор на "Мустанг",  е родена в Турция, но е прекарала детството си във Франция. Нейният филм, според собствените й думи, е обединил екип, който е превъплъщение на Европа. 
В него е представено "престъплението" на млади момичета от едно общество, което все още е под контрола на мъже, прекланящи се пред религиозните и местни традиции. 
Сюжетът на филма проследява живота на пет сестри в Турция, които са решени да пресекат границите, наложени им от тях. 
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изтъква по време на кратката церемония в пленарната зала в Страсбург значението на наградата LUX: „В момент, в който враговете на плурализма се борят да унищожат нашата култура чрез бруталност, ние трябва да защитаваме нашето разнообразие.“
Научете повече за филма от видео интервюто с г-жа Ергювен: 

 

Наградата на Европейския парламент, която е учредена преди девет години, за да отбележи 50-годишнината на ЕС, се връчва на филми, акцентиращи върху актуални социални проблеми на континента и болезнени въпроси на европейската интеграция. 

Досегашните лауреати на това отличие са предимно кинотворби, посветени на съдбата на имигрантите в Европа: "От другата страна" (Auf der anderen Seite, 2007) на германеца от турски произход Фатих Акин, "Мълчанието на Лорна" (Le silence de Lorna, 2008) на белгийските братя Дарден, "Добре дошли" (Welcome, 2009) на французина Филип Лиоре, "Чужденката" (Die Fremde, 2010) на родената във Виена Фео Аладаг, която е първата жена - режисьор, участвала в надпреварата за наградата "LUX". Под англоезичното заглавие „When We Leave” нейният филм представя Германия в надпреварата за наградата „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2010 г.  Победителите през следващите четири години са:
2011 - "Снеговете на Килиманджаро" (Les neiges du Kilimandjaro) на родения във Франция арменец Робер Гедигиан;
2012 - "Io sono Li" - италианско-френска продукция с режисьор Андреа Сегре;
2013 - "Краят на омагьосания кръг" (The Broken Circle Breakdown) - белгийско-холандски филм с режисьор Феликс ван Хрунинген, донесъл на Белгия номинация за чуждоезичния "Оскар"; 
2014 - "Ида" (Ida) - полско-датска продукция с режисьор Павел Павликовски, донесла на Полша "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. 

Прочутият френски режисьор от гръцки произход Коста-Гаврас, отдава заслуженото
на филмовите награди на Европейския парламент
и споделя своето виждане за Европа в контекста на сегашната криза: Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)