Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДОКУМЕНТАЛНАТА ПРОГРАМА НА 15-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


10.03.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

За трета поредна година София Филм Фест представя международен документален конкурс, чиято селекция отново е дело на режисьорите Андрей Паунов и Борис Десподов. Лично за мен, някои от документалните творби в предишни фестивални издания се нареждат сред най-доброто кино, което съм гледал през живота си. Имам предвид филми, като „Заек по берлински”, „Довиждане, как сте?”, „Пианомания“,  „Рене“ и др.
От конкурсните документални филми, които успях да видя досега, ми направиха много силно впечатление „Видеокрация“ и особено „Киното на комунизма“ - истински документален шедьовър, който може би ще спечели наградата тази година.
Конкурсната документална програма отново включва 11 филма, като българският представител е „ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯ ЖИВОТ” на режисьора и сценариста Тонислав Христов, който ще бъде представен тази вечер (10 март) от 22 часа в кино „Люмиер“ и утре от 19 часа във Френския културен институт.
Правилата на ергенския живот" е българо-финландски документален филм в стила на Сексът и градът, заснет в далечна Финландия. Главнитe герои са трима българи и един македонец, които решават да търсят любовта. Буквално. Наемат мини-ван и започват пътешествиe. Един от тях е и режисьорът на филма – Тонислав. Toй и най-добрите му приятели се опитват да променят живота си, започвайки всичко отначало. Резултатът е романтична комедия за млад разведен мъж, който отново преживява вълнението на ергенския живот, година на постоянно търсене, интернет срещи, уроци по танци и много неуспешни опити.
Едно пътуване от Лапландия до плажа на Лозенец с четирима мъже, които са готови на всичко, за да разберат: съществуват ли правила, за да намериш Правилната жена?

  КОНКУРСНА ПРОГРАМА

DZI CROQUETTES (Бразилия, 2009)
KATKA (Чехия, 2010)
ВИДЕОКРАЦИЯ (Швеция/Дания/Великобритания/Финландия, 2009)
ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО (Мексико, 2008)
ДВАМАТА ЕСКОБАР (Колумбия/САЩ, 2010)
ДЪРВОТО: ЖИВОТЪТ НА АНДРЕА ДЪНБАР (Великобритания, 2009)
КИНОТО НА КОМУНИЗМА (Хърватска/Босна и Херцеговина/Сърбия, 2010)
КОЛКО ТЕЖИ СГРАДАТА ВИ, Г-Н ФОСТЪР? (Великобритания, 2010)
НЕНЕТ (Франция, 2010)
ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯ ЖИВОТ (България/Норвегия/Финландия, 2011)
РОДИ СЕ ЗВЕЗДА (Сърбия, 2010)
СЦЕНА НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО (Холандия/Италия, 2010)
ХЮ ХЕФНЪР: ПЛЕЙБОЙ, АКТИВИСТ И БУНТАР (Канада, 2009)

15-ият София Филм Фест представя и няколко интересни български документални филма извън конкурсната програма. Това са:

Манчестър Юнайтед от Свищов” - вторият режисьорски опит в киното на актьора, певец и композитор Стефан Вълдобрев след късометражния му филм „Скрито” от 2007 г.
В новата си творба той се опитва да разкрие причините, които карат един човек да се самоидентифицира чрез един футболен отбор. С много чувство за хумор „Манчестър Юнайтед от Свищов“ прави портрет на съвременна България с нейните объркани хора, толкова разочаровани от живота си, че търсят спасение в напълно измислена реалност;

Отец Иван и неговите деца” на продуцента и режисьора Джеки Стоев, който разказва за свещеник от Нови хан, преборил българската бюрокрация, за да изгради приют за деца сираци. Този филм спечели „Златен ритон” за документално кино на фестивала в Пловдив;
 

Безсребърници” на Росен Елезов разказва вълнуваща история за манастир, разрушен по време на комунизма, през погледа на младия монах – отец Никанор. Той е бил преуспяващ брокер, работил е в американската борсова компания NASDAQ, търгуваща с ценни книжа на Уолстрийт, а също и във финансовата къща „Карол”. Става монах не за да избяга от света, а за да спаси душата си и надеждата у хората;

Инфинити хималая” е заснет през погледа на Веселин Овчаров и Хорацио Лоренс – акропарапланеристите, които подобряват съществуващия световен рекорд в безкрайното въртене (infinity tumbling), най-екстремната фигура в акропараглайдинга. През декември миналата година двамата приятели и пилоти се отправят към хималайските върхове с амбициозната идея да направят филм, който да представя света през техния поглед – свят, принадлежащ по право на птиците. Това, което се случва в разредения непалски въздух обаче, надхвърля и най-смелите им представи – подобрен е съществуващият световен рекорд в безкрайното въртене;

Кота 42” на Ема Константинова също акцентира върху силата на спортния дух. На 1 август 1990 г. обещаващият млад алпинист Иван Кожухаров претърпява трагичен инцидент при катерене във френските Алпи. Тялото му е премазано от каменна лавина. Лекарските прогнози са мрачни – според тях Иван ще остане изцяло парализиран и никога няма да може да напусне болничната обстановка. След десет месеца, прекарани в женевската болница, Иван успява да раздвижи ръцете си, макар че пръстите му остават неподвижни. Оттук нататък започва голямата борба на Иван за пълноценно съществуване в новото му битие. През 2009 г. Иван, в специално пригодена за случая шейна, заедно с група свои приятели, изкачва връх Монблан!

Нашата стока е най-добрата реклама” на Ралица Димитрова е посветен на света на рекламата. Рекламата е душата на търговията – твърдят вестникарските обявления в началото на ХХ век. Тя мами нашенеца към една Европа на спокойствието и благополучието. Нов, изкусителен свят на стоки и съблазни го въвлича в друг начин на живот, подменя едни предразсъдъци с други. Слязъл от талигата и стиснал нервно в ръцете си волана на автомобила, поне в представите си българинът става европеец.

Между кадрите” на Нина Алтъпармакова, Биляна Борисова, Кристиан Будев и Мирослав Гайдошик е посветен на влюбени в професията си монтажисти, разказващ за хората, от които те са се учили.
Това е филм за българските монтажистки от миналото с техните различни гледни точки за работата. Как са общували помежду си хората от екипа, как са живeли като на кино...
Източник: официалният сайт на 15-ия София Филм Фест

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)