Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА АНДРЕЙ ПАУНОВ ЗА СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ ЩЕ УЧАСТВА НА КИНОФЕСТИВАЛА В ТОРОНТО


30.08.2011  Текст:  Kastel

Андрей Паунов

   

На предстоящия 36-и международен кинофестивал в Торонто (TIFF), който ще се провeде от 8 до 18 септември, ще бъде представен новият документален филм на режисьора Андрей Паунов “Момчето, което беше цар”.

Световната премиера на филма ще бъде на 9 септември в рамките на официалната селекция "Real to Reel", включваща 26 документални заглавия от цял свят, направени от прочути майстори на киното, като Ким Ки Дук („Arirang”), Джонатан Деми („I'm Carolyn Parker: The Good, the Mad, and the Beautiful”), Вернер Херцог („Into the Abyss”) и др.

Българският филм, който е пълнометражна продукция на АГИТПРОП, е единственият филм от България, участващ в този фестивал, който се нарежда в голямата петорка на света – редом до фестивалите в Кан, Венеция, Берлин и „Сънданс”. Интересът към него е огромен, като се има предвид, че предишните два филма на Андрей Паунов („Георги и пеперудите” и „Проблемът с комарите и други истории”) спечелиха много престижни международни награди. Но може би любопитството към „Момчето, което беше цар” е свързано най-вече с факта, че това е филм за Симеон Сакскобургготски.
И този път режисьорът Андрей Паунов е работил в сътрудничество с операторите Борис Мисирков и Георги Богданов, композитора Иво Паунов и продуцента Мартичка Божилова. През 2007 г.  “Проблемът с комарите и други истории” беше първият български филм, селектиран някога на фестивала в Торонто.

Веднага след новината за премиерата в Торонто, филмът е селектиран и за предстоящите международни кинофестивали в Лондон (BFI London IFF) и в Амстердам (IDFA), съответно през октомври и ноември 2011 г.
Момчето, което беше цар” е копродукция на АГИТПРОП със "zero one film" и "Bayerische Rundfunk", Германия, и е реализиран с подкрепата на Националния филмов център и Програма Медиа на Европейския съюз, в сътрудничество с телевизионните канали Channel 4 - Великобритания, TSR - Швейцария и YLE Coproductions - Финландия.
Източник: filmmakersbg.orgКоментари (2)


      

Други 

Подобни публикации