Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДНЕС ГЛЕДАМЕ ВЪЗСТАНОВЕНА ВЕРСИЯ НА „ГЕПАРДЪТ“ – БЕЗСМЪРТНИЯТ ШЕДЬОВЪР НА ВИСКОНТИ


11.03.2011  Текст:  Kastel

Ален Делон

   

Днес от 18.30 часа в зала 1 на НДК е прожекцията на реставрираната версия на „Гепардът”. Действието в знаменития филм на Лукино Висконти, в който участват легенди на киното като Бърт Ланкастър, Ален Делон и Клаудия Кардинале, се развива през 60-те години на ХIX век. Дон Фабрицио Корбера, принц Салина, с дълбоко примирение наблюдава как порядките от неговото време отстъпват пред тези на новото. „Аз принадлежа към класа, която си отива. Нямам никакви илюзии и не се самозалъгвам — казва той. - Ние сме гепарди. А тези, които идват на наше място – хиени“.
Лукино Висконти блестящо пренася на екрана идеите на едноименния роман на Лампедуза, създавайки истински киношедьовър. Протяжен и дълбок, той принадлежи към все по-рядко срещаните в наше време филми, които успяват да внушат важни неща за хората и тяхното място в историята само с помощта на чувства, жестове, погледи и най-вече чрез самата атмосфера.

„Гепардът“ е един от онези велики филми в историята на киното, за които казваме, че са успели да уловят духа на времето.

Преди прожекцията италианската актриса Клаудия Кардинале ще получи Наградата на София за своя забележителен принос към киноизкуството.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)