Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДМИТРИЙ ХАРАТЯН НА 50 ГОДИНИ


21.01.2011  Текст:  Мариана Енева

руско кино

   

На 21-и януари навърши 50 години известният руски актьор Дмитрий Харатян.
Той е звезда на руското кино вече три десетилетия. Превърна се в любимец на публиката покрай телевизионните сериали „Гардемарини, напред”, „Кралица Марго”, „Иван Подушкин” и „Вигла Тараканова”. Запомни се и неговото участие още в началото на кариерата му във филма „Шега” на режисьора Владимир Меншов, в който играе 16-годишен ученик, а преди две години се появи в нова версия на „Шега”, в която изпълнява ролята на бащата. Голяма популярност и хиляди писма му донесе и „Когато напуснем училищния двор” през 1977-а.
Според самия Харатян, юбилеят му сам по себе си още не е повод за равносметка. „Обаче несъмнено е възможност да осмислиш много от случилото се от висотата на преживените години. Мога да кажа със сигурност, че съдбата винаги е била благосклонна към мен, - заявява актьорът пред руските медии. - На актьорски проби попаднах случайно и веднага получих ролята на „момчето с китара“ Игор Грушко от филма „Шега“.
Във връзка с 50-годишнината на Дмитрий Харатян по централните телевизионни канали в Русия се излъчват повторения на любимите на много зрители филми с негово участие. Миналата година излязоха първите серии от сериала „Вяра. Надежда. Любов“, в който той изпълнява една от главните роли. В момента се снима в нови серии, а също и в „Приказка за златната рибка в град Н“, в който изпълнява комедийна роля.
Прославяйки се с екранните си превъплъщения, Дмитрий Харатян никога не забравя за своето „театрално начало“. Завършва Щепкинското театрално училище, където учи при изтъкнатия педагог Михаил Царев. Още като студент играе Хамлет – роля, за която мнозина мечтаят цял живот. Скоро му предстои отново да се превъплъти в ролята на датския принц, но в музикалната версия по „Хамлет“ на сцената на Театъра на киноактьора в Москва.
Дмитрий Харатян гостува у нас в края на 2008-а, когато се проведе Седмица на съвременното руско кино. Филмът с негово участие, включен в програмата, бе „Магнитни бури“ на режисьора Вадим Абдрашитов. Известният актьор бе любезен да ми даде кратко интервю за предаването „Артефир“ на радио „Христо Ботев“. Ето откъс от него:
- Съществуват ли магнитни бури в руския кинематограф след толкова години, до какви тенденции доведоха резките промени?
Д. Харатян: Тенденциите са към развитие на комерсиалното кино, за съжаление. Преди нашето кино, съветското, се отличаваше със своя хуманизъм и духовност, колкото и да е странно, с човешкото си отношение. Все пак останаха такива филми-духовни и човешки, но преди всичко днес сме зависими от парите в брой , както се случва и в родното кино. Всичко се обуславя и диктува от покупко-продажбата, от комерсиалните отношения. Кинотеатрите са длъжни да носят приходи, защото парите, които се влагат, трябва да се възвърнат на тези, които са ги вложили, освен държавата. Тя дава средства безвъзмездно, но под отчет. Частните структури винаги разчитат на някаква възвръщаемост. Киното сега представлява бизнес, нашето кино се промени и е зависимо от действителността.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)