Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДЕВЕТИ ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО В ПРАГА


03.03.2017  Текст:  Ангел МАРИНОВ

Каръци

   

На 2 март в Прага започна Деветият фестивал на българското кино, който ще продължи до 8 март. Той бе открит от нашия посланик в Чехия Лъчезар Петков и от Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в чешката столица. Специални гости на церемонията по откриването бяха актьорите Стефан Денолюбов и Васил Банов, както и кинорежисьорът Ивайло Пенчев.

Официалните организатори на събитието, което се провежда под патронажа на министeрствата на културата на Република Чехия и на Република България, са Посолството на България и Българският културен институт, а негови съорганизатори – Представителството на ЕК в Чехия и кино „Луцерна” в партньорство с ИА „Национален филмов център” и Film Europe.

Честта да открие фестивалната програма се падна на „Слава” – вторият пълнометражен игрален филм на талантливия режисьорски тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. След края на прожекцията в най-старото и знаково чешко кино „Луцерна” се състоя продължителна дискусия. Развълнуваната публика обсъди видяното заедно със специалния гост Стефан Денолюбов, чието изпълнение в „Слава” впечатли силно всички.

Навръх националния ни празник 3 март ще бъде показана комедията „Летовници” на режисьора Ивайло Пенчев и с участието на Васил Банов. Историята на перипетиите на група туристи, отседнали в семеен хотел по българското Черноморие, е събрала цяла плеяда обичани и талантливи родни актьори.

Кинофестивалът продължава на 4 март с нашумелия филм „Каръци” на режисьора Ивайло Христов, който бе големият победител на Московския кинофестивал през 2015 г. и нашият кандидат за чуждоезичния „Оскар” за 2016-а. Специални гости за неговата премиерата ще бъдат актрисата Елена Телбис и продуцентът Асен Владимиров.

С прожекцията на 5 март на филмовата класика „Двойникът” (реж. Николай Волев) ще бъде почетена паметта на „голямата актриса на малките роли” Надя Тодорова, починала миналото лято в Прага на 90-годишна възраст.

Ден по-късно в Европейския културен дом филмовият празник продължава с документалната програма. „Балканска хармония – истина или сън” на добре познатия на фестивалната публика Атанас Киряков ще запознае аудиторията с творческите проекти на големия музикант Теодосий Спасов.

Българското анимационно кино също е сред акцентите на фестивала. Пълнометражната анимация „Пук” на Анри Кулев – екранизация по приказката на Валери Петров, ще има среща с публиката на 7 март.

Деветият Фестивал на българското кино в Прага ще бъде закрит на 8 март с премиера на документалния филм „Кеймбридж” (реж. Елдора Трайкова) представящ по атрактивен начин ролята, която играе образованието в живота на хората от Долни Цибър, село в Северозападна България.

Информация на Ангел Маринов, сътрудник в Българския културен институт в ПрагаКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)