Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ЛЕГЕНДАРНИЯ РОБИН УИЛЯМС


11.08.2021  Текст:  Красимир Кастелов

СТАТИИ

   

На днешната дата (11 август), но преди 7 години, си отиде от този свят една от най-популярните холивудски звезди, заемаща заслужено място сред най-ярките съвременни актьори не само в американското, но и в световното кино.

Едва ли ще е пресилено, ако наредим Робин Уилямс даже до корифеи като Ал Пачино, Робърт Де Ниро, Джак Никълсън и Дъстин Хофман, независимо че за масовата публика той е само един комик. Но широката известност на няколко от комедиите, в които се е снимал, не може да е причина да си затваряме очите за разноплановите му превъплъщения на екрана – много от които, нямат нищо общо с „лекия“ комедиен жанр. Пък и ако се вгледаме по-внимателно в огромния списък на филмите му, едва ли ще открием повече от десетина чисти, жанрови комедии. Така че и Робин Уилямс, подобно на Бил Мъри и Джим Кери, е преди всичко Актьор, способен да изиграе с еднаква лекота всякакъв персонаж – от комедиен до драматичен.

„Промених коренно отношението към самия себе си, снимайки се в „Обществото на мъртвите поети“, - заявява самият той. – „След този филм, вече никой не смяташе, че съм само комик, въпреки че и преди това съм се снимал в сериозни роли. Но „Обществото на мъртвите поети“ имаше и голям касов успех. Той докосна зрителите така, както нито един от филмите с мое участие не го е правил.“

Робин Уилямс е човек със сложен и противоречив характер, от чиито очи обаче струи безмерна доброта и искреност. И може би тъкмо това най-много харесваме у него – тази удивителна, детска спонтанност. Независимо като какъв се представя на екрана, той винаги го прави с невъобразима, подкупваща честност! Като човек, изградил своята кариера през 80-те години на миналия век, Уилямс носи характерните отлики на типичен представител както на комедийната, така и въобще на филмовата школа на тази епоха. Щастливо съчетава в себе си стихийния темперамент и ексцентриката с изтънчения си интелект. Дори и за най-популярните комедии с негово участие, обожавани от по-непретенциозните зрители, не бихме могли да кажем, че са „тъпи“.
Разтърсващите му психологически роли във филми, като „Светът според Гарп“, „Добро утро, Виетнам“, „Обществото на мъртвите поети“, „Пробуждането“, „Добрият Уил Хънтинг“, „В какво се превръщат мечтите”, "Мъж на годината" и др. съжителстват в неговия репертоар с изключително забавни герои от леки и наивни комедии, като „9 месеца“, „Джуманджи“, „Флабър“...Той е просто идеален за роли на внезапно пораснало дете или на възрастен, който се държи почти инфантилно. Великолепен е във филми, като „Хук“, „Джак“, „Двестагодишен човек“... Убедителен е в роли на гейове („Клетка за птици“, „Нощен слушател“) или на полубъркани маниаци („Експресно фото“, „Опасно безсъние“).

Чудесен е в сложни, авторски филми, като „Кралят на рибарите“, „Да разнищим Хари“, „Бяла пустош“ и др. А гласът му е незаменим при озвучаване на любими герои от анимационни хитове, като „Аладин“, „Весели крачета“ и др.

Робин Уилямс е единственият, който през 90-те успя да се превъплъти толкова убедително в 60-годишна жена от филма „Мисис Даутфайър“, засенчвайки дори култовите „женски“ роли на Джак Лемън, Тони Къртис, Дъстин Хофман...
Най-големите съвременни режисьори се надпреварват да го канят в своите филми, защото знаят, че неговото участие винаги е гаранция за качество!

Петте най-известни филма с Робин Уилямс 


Източник: моята статия за Робин Уилямс във в. "ТВ Сага" от 28.07.2011 Коментари (1)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)