Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЧЕРНОБЯЛ НЕМСКИ ФИЛМ E ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ НА 17-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


17.03.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

 

Снощи в зала 1 на НДК бе тържествено закрита официалната конкурсна част на 17-ия Международен София Филм Фест. Над 300 бе броят на гостите от чужбина, сред които много режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти. В различните фестивални секции бяха представени над 200 филма от 49 държави. Прожекциите ще продължат до 24 март.

НАГРАДИТЕ НА 17-ИЯ СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Международното жури в главния конкурс за първи и втори игрален филм, което бе с председател Йешим Устаоглу (режисьор от Турция) и членове: Майк Дауни (продуцент от Великобритания), Ада Кондееску (актриса от Румъния), Мирослав Момчилович (сценарист и режисьор от Сърбия) и българският режисьор и визуален артист Константин Божанов присъди „ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ФОКУСФОКС“ ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в размер на 10 000 евро за постпродукционни услуги от унгарското студио „Фокусфокс“ на филма „Oh, Boy” (Германия) с режисьор Ян Оле Герстер – 34-годишен берлинчанин.

СЪС СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО (диплом и статуетка) бе удостоен „Последният Елвис” (Аржентина) на режисьора Армандо Бо.  Същият филм получи и наградата на МЛАДЕЖКОТО ЖУРИ на фестивала.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА получи Адам Леон за филма „Дай плячката!” (САЩ).

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ, осигурена от Фондация „Роберт Бош“, LVT, Камера и Чучков Брадърс, бе присъдена на филма „Парафиненият принц” (България) на режисьора Павел Веснаков.“

НАГРАДАТА МИЛЕНИУМ ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ от международно жури с председател Карле Ахо (продуцент, Финландия) и членове Ана Морейра (актриса, Португалия) и Илиян Метев (режисьор, България) спечели филмът „Машина за заличаване на всичко” (Грузия-Германия) на режисьорката Тинатин Гурчиани.

Документалното жури отличи с ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) и филма „Цветанка” (Швеция-България) на режисьора Юлиян Табаков.

НАГРАДАТА “ДОМЕЙН БОЙАР” ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ бе дадена от международно жури с председател Дюри Дърст (продуцент, Унгария) и членове Росица Вълканова (продуцент, България) и Дени Коте (режисьор и продуцент, Канада) на филма „Зад хълма” (Турция-Гърция) на режисьора Емин Алпер.

НАГРАДАТА на Гилдията на българските кинокритици за балкански филм се присъди на филма „Чистилище” (Турция-Франция-Германия) на режисьорката Йешим Устаоглу.

НАГРАДАТА “КСБ БЪЛГАРИЯ” ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ, определена от жури в състав Тудор Джурджу (Румъния, директор на международния филмов фестивал Трансилвания в Клуж), Стефан Лаудин (Полша, директор на международния филмов фестивал във Варшава) и Елма Татараджич (Босна и Херцеговина, програматор на международния филмов фестивал в Сараево), се присъди на филма „Отчуждение” (България) на режисьора Милко Лазаров и изпълнителния продуцент Христо Живков, продукция на БНТ.

Журито на ФИПРЕССИ (международната кинокритики) в състав Александра Завия (Австрия), Ейтне О’Нийл (Франция) и Пенка Монова (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма „Месец в Тайланд” (Румъния) на режисьора Паул Негоеску.

НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА на 17-ия София Филм Фест, която бе определена от заглавията, включени в Международния и Балканския конкур, получи филмът „Кръгове” (Сърбия-Германия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьора Сърдан Голубович.

На церемонията бе връчена и СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА на Асоциацията на филмовите продуценти в България на изпълнителния директор на немския фонд МДМ – Манфред Шмид. В течение на годините той и ръководената от него организация последователно и убедено вярваха в качеството на българските филми и подпомогнаха реализирането на 12 от тях.

По време на 17-ото издание на международния София Филм Фест бяха отличени с НАГРАДИ НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино:ИЦХАК ФИНЦИ, актьор (България); КОСТА-ГАВРАС, режисьор (Франция); ПАОЛО и ВИТОРИО ТАВИАНИ, режисьори (Италия) и ЙОС СТЕЛИНГ, режисьор (Холандия).

Източник: прес офис на 17-ия СФФ

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)