Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЧЕРНО-БЕЛИЯТ НЯМ ФИЛМ "АРТИСТЪТ" ТРИУМФИРА С 5 НАГРАДИ "ОСКАР"


27.02.2012  Текст:  Красимир Кастелов

Мартин Скорсезе

   

Тази нощ в разкошния „Кодак тиътър“ в Лос Анджелис се състоя 84-та церемония по връчване на наградите на Американската филмова академия - прочутите „Оскар“-и. И този път тя не отстъпваше на предишните по размах и помпозност. Над три хиляди гости (актьори, режисьори, продуценти и други влиятелни личности от киноиндустрията) преминаха по червения килим под обстрела на фотографите и въпросите на представителите на медиите, които май бяха повече и от гостите...
Само тв-компанията ABC отразяваше събитието с над 20 камери, за да може да го покаже от най-различни гледни точки. А като цяло грандиозното шоу бе излъчвано пряко в телевизионния ефир на 225 страни от целия свят.
Ажиотажът, съпровождащ това събитие е разбираем. Защото покрай връчването на статуетките, церемонията се превръща в нещо като модно дефиле и разбира се в невиждан спектакъл, предоставящ невероятни възможности за реклама.
Този път гвоздеят на вечерта бе уникалното представление, подготвено специално от знаменития „Цирк дю Солей“.
Приятна изненада бе и участието на легендата на джаза Тони Бенет, който много отдавна не се е появявал на сцена.
А и водещият Били Кристъл, за когото тази церемония бе девета, се справи достойно със задачата си, благодарение и на двамата си помощници - Уил Феръл и Зак Галифианакис.
Но не по тези причини 84-ата церемония по раздаване на наградите „Оскар“ ще остане в историята. Причината да бъде запомнена от милионите любители на киното по света е в безпрецедентния успех на ... един ЧЕРНО-БЯЛ НЯМ ФИЛМ, който при това не е американски! И разбира се, третият триумф на Мерил Стрийп. „Когато обявиха моето име, сякаш чух как цяла Америка простена: „О, не! Пак ли тя?“ Но аз никога не съм мислила, че отново ще се окажа тук!“ – заяви изключителната актриса, която през последните три десетилетия след спечелването на втория си „Оскар“ бе номинирана десетки пъти и едва ли се е надявала че тази „епопея“ ще завърши в нейна полза.

Том Круз връчи наградата за най-добър филм на Томас Лангман - продуцентът на "Артистът", който заяви от сцената: "Искам да благодаря на всички вас от дъното на сърцето си. Не защото взимам наградата, която най-много се желае, а защото мога да си спомня за режисьора Клод Бери. Винаги съм си мислел, дали ще мога някой ден да работя с такъв режисьор. Днес мога да кажа, че работя с такъв режисьор, защото съм продуцент на Мишел Азанависиюс".
"Искам да благодаря на жена си. И на още трима души: на Били Уайлдър, на Били Уайлдър и на Били Уайлдър", каза на свой ред Мишел Азанависиюс, след като взе статуетката си за най-добър режисьор.
Получавайки своя „Оскар“ за най-добър актьор в главна роля, Жан Дюжарден пък се обясни в любов към Америка и към легендарния артист от епохата на нямото кино (Дъглас Феърбанкс), като не пропусна да благодари и на кучето Уги, чийто принос за успеха на филма също не е малък.
Триумфът на „Артистът“ в нощта на 84-та церемония на „Оскар“-ите ще се запомни най-вече с това, че развали поверието, ширещо се в киносредите, че онези, които печелят награди за най-добър независим филм на годината, обикновено остават без отличия от Академията.
Така се случи миналата година с „Черният лебед“, който също като „Артистът“ бе отличен с 4 награди „Независим дух“ (най-добър филм, най-добър режисьор, най-добра актриса в главна роля и най-добър оператор), но в състезанието за „Оскар“-ите отстъпи пред „Речта на краля“. През 2006 година пък „Планината Броукбек“ отстъпи пред „Сблъсъци“ (Crash) в категорията „най-добър филм“. Подобни примери има много и затова доста се притеснявах дали „Артистът“ ще триумфира през тази нощ.
Но сега, когато това вече е факт, мога категорично да заявя, че това е най-голямото признание за ДРУГОТО КИНО, за качеството на филмите, създавани извън големите студиа на Холивуд с далеч по-скромни бюджети!
Също с пет награди "Оскар" (но не в основните категории!) бе отличен и филмът на Мартин Скорсезе, който също е обяснение в любов към нямото кино и неговия първи магьосник - Жорж Мелиес.  Това е също нещо невиждано, което възвръща вярата ми, че рано или късно стойностните неща получават адекватно признание - дори и в толкова комерсиализираната сфера на филмовата индустрия! 


  Източник: http://oscar.go.com



Коментари (0)


     



 

Други



 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)